Az évszázad felfedezése lehet – megtalálták a titkos kamrákat Tutenhamon sírjában

A felfedezést az egyiptomi régészeti miniszter jelentette be. Igaz, a kamrákat eddig még csak a szkenner érzékelte, de most már biztos, hogy ott vannak.

A két titkos kamra a sír északi és keleti falán van, és a szkennerek szerint

vagy fémet, vagy szerves anyagot rejtenek.

A felfedező a japán radarspecialista, Hirokatsu Watanabu. A hónap végéig még újból átpásztázzák a falakat, hogy megtudják: mekkora helyiségekről is van szó.

Alig néhány hónappal ezelőtt beszélt arról először az egyiptomi műemlékvédelmi miniszter, hogy 90 százalékig biztosak abban, hogy a Királyok Völgyében fekvő Tutenhamon-sír mögött létezik egy titkos kamra. De kettőre még ők sem számítottak. Akkor, novemberben egyiptomi és francia kutatók hőképkészítő berendezést vetettek be, hogy megtudják: van-e olyan terület, amelynek a hőmérséklete eltér a sír északi falának hőmérsékletétől. Volt. És az egyik lehetséges magyarázat az volt erre, hogy titkos kamra rejtőzik a fal mögött.

A mostani felfedezés hitelt adhat a brit Nicholas Reeves teóriájának, miszerint Nefertiti királynő sírja fekhet a gyerekfáraóé mögött. 

A régész tavaly nyáron publikálta elméletét arról, hogy Tutemhamon sírját eredetileg nem is neki, hanem Nofertiti királynőnek építették, aki Krisztus előtt 1331-ben halt meg. És azért az ő sírjába temették el a körülbelül hét évvel később elhunyt Tutanhamont, mert a gyermekfáraó 19 éves korában bekövetkezett halála felkészületlenül érte az udvart. A királyné sírkamrájába vezető bejáratot pedig lezárták és lefestették.

Nefertiti nemcsak szépségéről volt híres, amit bárki megcsodálhat a berlini Egyiptomi Múzeumban lévő 3300 éves festett mészkőszobron, hanem arról is, hogy a vallásreformer Ehnaton fáraó első számú felesége volt, a Nagy Királyi Hitves, már-már társuralkodó. Hogy hol temették el, az máig rejtély, aki eddig megpróbálta megtalálni, kudarcot vallott.

Nicholas Reeves viszont már évek óta azt mondja, hogy Nofertiti sírját nem a Királynék, hanem a Királyok Völgyében kell keresni. Egyes egyiptológusok, köztük Reeves szerint a királynő valóban uralkodott is: ő lehetett az a titkozatos fáraó, aki rövid ideig a trónon ült Ehnaton halála után.

Tutenhamon sírját, az egyetlen érintetlen fáraósírt 1922-ben fedezte fel Howard Carter brit egyiptológus. Ez egyébként eltér a többi királysírtól abban is, hogy kisebb, és a formája is más, inkább a királynék sírjaihoz hasonlatos.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez