Indiana Jones is büszke lenne a titkok kamrájára

Lehet, hogy már csak néhány hét, és fény derül a rejtélyre. A minap hozták nyilvánosságra Kairóban, hogy infravörös hőkamerás vizsgálatok azt mutatják: valóban lehet egy rejtett kamra Tutanhamon sírjában. Eredetileg nem is a gyermekfáraó sírja volt ez, hanem valaki másé?

Korábban már feltételezték, hogy az egyik leghíresebb királysírban két hermetikusan lezárt ajtó is van: a mostani kutatások ezt látszanak megerősíteni az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium szerint.

Egyiptomi és francia kutatók hőképkészítő berendezést vetettek be, hogy megtudják: van-e olyan terület, amelynek a hőmérséklete eltér a sír északi falának hőmérsékletétől. Volt. És az egyik lehetséges magyarázat az lehet erre, hogy titkos kamra rejtőzik a fal mögött.

Ha ez megerősítést nyer, akkor a felfedezés egybevág Nicholas Reeves brit régész elméletével, amit a nyáron publikált a tudós. Nevezetesen azzal, hogy Tutemhamon sírját eredetileg nem is neki, hanem Nofertiti királynőnek építették, aki Krisztus előtt 1331-ben halt meg. És azért az ő sírjába temették el a körülbelül hét évvel később elhunyt Tutanhamont, mert a gyermekfáraó 19 éves korában bekövetkezett halála felkészületlenül érte az udvart. A királyné sírkamrájába vezető bejáratot pedig lezárták és lefestették.

Nofertitinek, Ehnaton fáraó feleségénk a sírját régóta keresik. 1898-ben régészek azt jelentették, hogy megtalálták a királyné maradványait a Királyok Völgyében, de ezt végül senki sem bizonyította be. Sokan úgy gondolják, hogy Nofertiti volt Tutanhamon anyja.

A Howard Carter 1922-ben által megtalált Tutanhamon-sír egyébként eltér a többi királysírtól: kisebb, és a formája is más, inkább a királynék sírjaihoz hasonlatos. A temetkezési helyet most georadarral vizsgálják át, a hónap vége felé Luxorba utazik Nicholas Reeves is, és ő is beszáll. Azt mondta a National Geographic-nek: rettenetesen izgatott attól, hogy mit találnak, hisz ez a rejtély mindennapi része az életének. A brit tudós már évek óta azt mondja, hogy Nofertiti sírját nem a Királynék, hanem a Királyok Völgyében kell keresni. Egyes egyiptológusok, köztük Reeves szerint a királynő valóban uralkodott is: ő lehetett az a titkozatos fáraó, aki rövid ideig a trónon ült Ekhnaton halála után.

Fotó: news.com.au

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez