Kényes egyensúlyok az egyiptomi elnökválasztás után

Egyiptom, Kairó – Az új egyiptomi elnök a Fars iráni hírügynökségnek nyilatkozott az elképzeléseiről. Kifejtette, hogy programjának része az együttműködés Iránnal. A teheráni külügyminisztérium az iszlám újjászületésének nevezte Morszi megválasztását Egyiptomban.

 

 

Irán a létében fenyegeti Izraelt, így a vele való stratégiai együttműködés komoly kihívás a zsidó állam számára. Morszi első elnöki beszédében közölte: tiszteletben tartja Egyiptom nemzetközi szerződéseit, így nyilván az Izraellel megkötött 1979- es szerződést is. Csakhogy Szadat egyiptomi elnököt épp e szerződés miatt gyilkolták meg 1981-ben. A merényletért a Muzulmán Testvériség vállalta a felelősséget.
Izrael rémálma a kétfrontos harc: keleten Irán és szövetségesei, Szíria és a Hezbollah ellen, nyugaton pedig ott a Hamasz által irányított gázai övezet és most Egyiptom, melynek elnöke a Muzulmán Testvériség egyik vezetője. Netanjahu izraeli kormányfő már korábban úgy nyilatkozott, hogy az egyiptomi forradalom stratégiai szempontból hátrányos Izrael számára.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez