Az ellenzék az elégedetlenség hullámán Szudánban

Szudán, Kartúm – A szudáni ellenzéki pártok és mozgalmak tiltakozó megmozdulások szervezésébe kezdtek , méghozzá szövetségben. Szudánban lassan három hete kezdődtek el a rezsim ellenes tüntetések, miután Omar Hassan al Bashir elnök bejelentette, megszorító intézkedéseket vezet be az országban.

17 ellenzéki szervezet és több civil mozgalom fogott össze annak érdekében, hogy megbuktassák az Omar Hassan al Bashir vezette egypártrendszert az országban. Az ellenzéki koalíció vezetője Farouk Abu Issa az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy elkezdték mozgósítani a támogatóikat és békés tüntetésekkel akarnak tiltakozni a hatalmon lévő Nemzeti Kongresszus Párt ellen. Céljuk, hogy visszaállítsák a valódi, többpárti demokráciát az országban.

Szudánban június 16-án kezdődtek el a tüntetések, miután a kormány megszorító intézkedéseket jelentett be és megszüntette a lakossági üzemanyagár támogatásokat. Emellett az országban drasztikusan növekedtek az élelmiszer árak és az adók. A megmozdulásokat a Kartúmi Egyetem hallgatói kezdték el szervezni, de a biztonsági erők rendre erőszakosan léptek fel a diákokkal szemben.

Az ellenzékiek számos kritikát kaptak a demonstráló fiataloktól, akik hiányolták közreműködésüket, támogatásukat a tiltakozó akciókban. Diplomaták is arról számoltak be, hogy a megmozdulások kezdete óta az ellenzéki mozgalmak kerülték a nyilvánosságot. Szakértők úgy gondolják, hogy az ellenzéki pártok összefogása sokat segíthet a tiltakozó megmozdulások szervezésében és koordinálásában. Emellett pedig várhatóan sokkal többen fognak majd csatlakozni a tüntetésekhez. A legnagyobb ellenzéki párt Szudánban, jelenleg az Umma, amely a becslések szerint körülbelül 50 ezer ember mozgósítására képes. Szudán történelmében kétszer (1965-ben és 1985-ben) már előfordult, hogy tömegtüntetések útján üldözték el a hatalmon lévő rezsimeket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez