Meglincselt újságíró-hírlapstop Elefántcsontparton

Elefántcsontpart, Abidzsán – Kilenc elefántcsontparti újság tiltakozásul határozatlan időre leállította a működését. Az újságírók rettegésben élnek, félnek Lauernt Gbagbo támogatóinak támadásaitól.

 

 

A szünetelő újságok többsége független. Ettől függetlenül alkalmazottaikat november óta többször fizikailag is bántalmazták. A lapok tulajdonosai bejelentették, hogy határozatlan időre felfüggesztik a munkájukat az újságírókat ért sorozatos bántalmazások miatt.

 A nemzetközi újságíró szervezet, a Riporterek Határok Nélkül (RWB) szerint az elefántcsontparti sajtószabadság napról napra gyengül. A napokban Ouattara támogatói megtámadták Abidzsánban az RTI, az állami tulajdonú televízió egyik adóját. A támadásban meglincseltek egy újságírót.

 Elefántcsontparton az elmúlt napokban egyre feszültebb a helyzet, miután november 28 óta nem sikerült rendezni a politikai krízist. Az Alassane Ouattarát támogató Új Erők fegyveres mozgalom képviselője kijelentette, ha folytatódik Ouattara támogatóinak zaklatása, akkor katonai akciót indítanak Laurent Gbagbo ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez