Verik a választások veszteseit Zimbabwéban

Az ellenzéki MDC párt közölte, hogy több támogatójukat megtámadták. Zimbabwéban szombaton hirdették ki a választások végeredményét. Robert Mugabe és pártja elsöprő többséggel nyert. Az ellenzék viszont nem hajlandó elfogadni a vereséget, mert szerintük csalások történtek.

 

A MDC azt közölte, hogy a fővárosban 11, míg Mashonaland tartományban legalább 20 támogatójukat verték meg a ZANU PF emberei.  Douglas Mwonzora az MDC szóvivője azt mondta, hogy előre kitervelt támadást hajtottak végre Mugabe emberei. A ZANU PF viszont határozottan elutasította a vádakat és jelezték, hogy nincs közük az MDC aktivistái ellen elkövetett támadásokhoz. Az áldozatok azt mondták, hogy a ZANU PF emberei házról-házra jártak és arra szólították fel az MDC támogatóit, hogy pakoljanak össze és távozzanak.  Az ellenzéki párt azt mondta, hogy könnyen elszabadulhatnak az indulatok, ha tovább folytatódnak a támadások  támogatóik ellen.  

Az MDC vezetője Morgan Tsvangirai egyébként jelezte, hogy bírósághoz fognak fordulni és az Afrikai Uniónál, illetve a Dél-afrikai Fejlesztési Közösségnél is panaszt fognak tenni a választási csalások miatt. Tsvangirai azt is határozottan kijelentette, hogy az MDC nem hajlandó a további együttműködésre Mugabéval és pártjával. Az MDC 2009 óta kényszerkoalícióban irányította az országot a ZANU PF-fel.  A mostani választáson a ZANU PF kétharmados többséget szerzett a parlamentben, Robert Mugabe pedig a szavazatok 61%-val nyerte meg az elnökválasztást.

 

A különböző választási megfigyelői csoportok között is megoszlanak a vélemények a szavazás tisztaságával kapcsolatban. Az Afrikai Unió és a SADC megfigyelői elsősorban azt emelték ki, hogy a szavazás békésen zajlott és többé-kevésbé tiszta, átlátható volt. Az Afrikai Unió 70, míg a SADC 600 megfigyelővel vett részt a választáson. A legtöbb megfigyelőt a Zimbabwei Választási Támogatói Hálózat (ZESN) adta, amelynek 7000 munkatársa felügyelte a szavazás menetét. A ZESN viszont jelezte, hogy az előkészületek idején és a szavazás alatt is komoly rendellenességeket észleltek. A ZESN munkatársai arról számoltak be, hogy legalább 1 millió szavazásra jogosult állampolgár nem szavazhatott, főleg városi lakosok. Köztudott, hogy a városokban az MDC örvend nagyobb támogatásnak.  Az EU, az USA és Nagy-Britannia is jelezte, hogy aggódva követik a zimbabwei eseményeket, és elítélték a választáson történt  visszaéléseket.  

image 382

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez