Dzsihád harcosok tucatjai várakoznak Franciaországban, hogy részt vehessenek a szent háborúban Mali északi részén

Mali, Franciaország – Erről beszélt egy francia- mali dzsihád harcos, akit úton Timbuktu felé fogtak el a biztonsági szolgálat emberei Maliban. Az esetről Mali hadügyminisztere nyilatkozott az RFI rádiónak. A 24 éves dzsihád harcos Franciaországban rendőri felügyelet alatt állt. Ennek ellenére tovább szervezte az iszlamista harcosok mozgalmát Franciaországban, és mind Maliba kívántak menni, hogy részt vegyenek a szent háborúban …

A 24 éves Ibrahim Ouattara részletes vallomást tett a hatóságoknak Maliban. Eszerint Párizsból Portugáliába szökött, majd Lisszabonból Bamakóba repült. Itt a nagyapjánál szállt meg, majd útnak indult Timbuktu felé, hogy csatlakozzon az iszlamista milíciákhoz. Egy vasútállomáson bukott le, ahol kiderült, hogy nem beszéli a helyi nyelvet, és az útlevele más névre szól, mint a személyi igazolványa. A kihallgatás során nem is titkolta fanatikus nézeteit. Közölte, hogy Párizsban még több tucat dzsihád harcos várakozik arra, hogy az ő útját kövesse Mali északi részére.
Yamoussa Camara hadügyminiszter szerint hitelt lehet adni a dzsihád harcos vallomásának, és valóban lehet, hogy ő csak előfutár volt. Számolni kell azzal, hogy Franciaországból és a világ más részeiből dzsihád harcosok érkeznek Maliba, hogy támogassák az iszlamista milíciákat. Mindeközben Bamakóban készülődnek a háborúra, a nyugat-afrikai államok vezérkari főnökei ezen a héten hagyták jóvá azt a tervet, mely Mali északi részének a felszabadítására irányul.
Hogy szökhet meg valaki Párizsból, ahol rendőri felügyelet alatt állt? A 24 éves Ibrahim Ouattara csak nemrég szabadult a börtönből. Oda azért került, mert összeesküvést szervezett Párizs egyik mérsékelt muzulmán vezetőjének a meggyilkolására. Ennek ellenére megúszta rövid börtönbüntetéssel és a rendőri felügyelet idején nyugodtan szervezhette a dzsihád harcosok mali útját az iszlamista milíciákhoz. Miért?- kérdi a közszolgálati rádió. Talán cinkosai vannak a francia rendőrségben? Vagy pedig a börtönben beszervezte őt a kémelhárítás, amelyik épp azért küldte őt Maliba, hogy ott elvegyüljön az iszlamista harcosok között és közben diszkréten informálja új munkaadóit? Nem tudjuk, de az tény,vhogy a francia rendőrség meglepően diszkrétnek mutatkozik az ifjú dzsihád harcosnak az ügyében, akit Timbuktu felé félúton kapcsoltak le a biztonsági szolgálat emberei Maliban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez