Azawad csúcs Algírban

Hat tuareg fegyveres milícia közös programot fogadott el Azawad jövőjéről Burkina Faso fővárosában. Erről tárgyalnak hétfőtől Algírban Mali kormányának képviselőivel. Algéria, az ENSZ és az Afrikai Egységszervezet közvetít…

Mindenféle autonómiáról lehet tárgyalni, de csak akkor, ha a tuareg szervezetek elismerik, hogy Azawad Mali része!- mondják Bamakóban. Mali miniszterelnökét majdnem agyonverték Kidalban, mert a tuaregek ” fővárosában ” egész egyszerűen “megfeledkezett” arról, hogy kormánya autonómiát ígért Azawadnak vagyis a Mali északi részén élő tuaregeknek. A feldühödött kisebbség fegyveresei meg is ölték volna a miniszterelnököt, ha a francia csapatok nek mentik meg őt! A kormány hadserege csúfos vereséget szenvedett a tuareg lázadóktól Kidalban.

Ezt a kínos incidenst követték a tárgyalások, melyek egy darabig szüneteltek és hétfőn újrakezdődnek Algírban. A tuaregek autonómiájának rendezése létkérdés Mali számára: 2012-ben tuareg fegyveres milíciák szétverték a hadsereget az ország északi részén, ahol kikiáltották Azawad független államot. Rögtön megjelentek az arab iszlamista milíciák is, melyek gyorsan átvették a hatalmat Azawad felett. Francia csapatok kiszorították a dzsihád harcosokat Mali területéről miközben megállapodtak a tuareg milíciákkal: Azawad autonóm terület lesz Maliban. Csakhogy ezt az egyezséget Mali kormánya nem fogadta el. Ezért folynak most egyeztető tárgyalások Algériában, hogy végre rendeződjön a válság a világ egyik legszegényebb országában, a soknemzetiségű Maliban, ahol még mindig csak a francia csapatok garantálják a békét és a nyugalmat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez