Véres vita – etnikai összecsapások Nigéria Taraba államában

Nigéria, Wukari – Legalább 39-en haltak meg Wukariban, ahol etnikai összecsapások robbantak ki.  Március óta több mint 100-an haltak meg vallási vagy etnikai zavargásokban az országban.

 

A Jukun törzs tagjai éppen egy temetésre indultak, amikor a helyi Hasua és a Fulani törzs tagjai rájuk támadtak. Azt nem tudni pontosan, hogy mi váltotta ki a halálos indulatokat. A helyiek beszámolói szerint egy nézeteltérés miatt estek egymásnak a felek, ölni kezdték egymást. A rendőrség azt közölte, hogy a támadók legalább 40 házat felgyújtottak. Joseph Kwaj,i Taraba állam rendőrszóvivője elmondta, hogy a harcok után 39 halottat számoltak össze, 32 ember megsebesült. A véres incidens után a rendőrség 40 személyt tartóztatott le.

Taraba állam Nigéria központi régiójában található, keresztények és muszlimok vegyesen lakják. A térségben gyakoriak a zavargások és halálos kimenetelű etnikai összecsapások, amelyeket elsősorban területi viták váltanak ki. A helyi törzsek félnomád életmódot folytatnak. A Fulánnik, csakúgy, mint a Jukunok, főleg mezőgazdálkodásból tartják el magukat. A Fulanik muszlimok, a Jukunok keresztények. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez