Vitatott büntetések az iszlám gyalázásáért Egyiptomban

Húszévnyi fizetését kell büntetésként befizetni egy kopt tanárnak, mert a bíróság szerint gyalázta az iszlámot. A százezer egyiptomi font nagyjából három és fél millió forintnak felel meg.

A földrajztanárra diákoktól érkezett panasz, hogy nem beszél kellő tisztelettel az iszlámról. Az ügyet egy fanatikus iszlamista ügyvéd vette a kezébe. Májusban letartóztatták a tanárt, 20 ezer egyiptomi font óvadék fejében szabadult.

A földrajztanár még a luxori bíróság óriási pénzbüntetésével is jobban járt, mint egy másik kopt keresztény pedagógus, akit hat évre ítéltek, szintén vallásgyalázás miatt. Nem ússzák meg ezeket az eljárásokat még a tizenévesek sem. Nemrég két gyereket vettek őrizetbe az iszlám ellen elkövetett szóbeli vétség miatt. Civilszervezetek erőteljes tiltakozása kellett a szabadonengedésükhöz.

A Felső-Egyiptomban élő koptok egyre több ilyen jellegű támadásnak és fenyegetésnek vannak kitéve. Tenni szinte semmit nem tudnak. Sokan inkább a kivándorlást választják. Mubarak bukása és a Muzulmán Testvériség hatalomra kerülése óta 400 ezren új hazába költöztek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez