Női körülmetélési szertartást akadályoztak meg Tanzániában

Rendőrök csaptak le egy illegális szertartásra Tanzánia északi régiójában, ahol 21 kiskorú lányt készültek rituális célból körülmetélni. 

A tanzániai hatóságok tájékoztatása szerint 38 embert, köztük hét „vágót” vettek őrizetbe a razzia során. Néhányukat hamarosan bíróság elő fogják állítani, köztük néhány szülőt is, akik jóváhagyták kislányaik nemi szervének a megcsonkítását. A lányok 3 és 17 év közöttiek voltak. Közülük négyet kórházba kellett szállítani, mert a szakszerűtlen beavatkozás után sok vért veszítettek. A hatóságokat helyi lakosok értesítették a szertartásról, miután feltűnően sokan látogattak el a faluba. A rendőrség még nyomoz az ügyben, hogy kiderítsék, kik voltak ennek az illegális összejövetelnek a főszervezői.

Tanzániában 1998 óta törvény tiltja a nők körülmetélést, ami egészségügyi szempontból sem ajánlott. Ezeket a beavatkozásokat rendszerint orvosi szakképesítéssel nem rendelkező tradicionális gyógyítók hajtják végre, akik nagy tiszteletnek örvendenek az afrikai közösségeken belül. A beavatkozás során a gyógyítók eltávolítják a nők nemi szervéről a klitoriszt. A műtétet pedig orvosi eszközök, fájdalomcsillapítók és fertőtlenítő szerek nélkül végzik, ezért gyakoriak a súlyos fertőzések, ami gyakran halála jár.  A lányok a csonkítás után legyengülnek és hetekig képtelenek járni. A beavatkozás célja, hogy a fiatal lányok megőrizzék a szüzességüket mielőtt férjéhez mennek, illetve ne élvezzék a nemi életet, ezzel biztosítva hűségüket férjük iránt.        

A tanzániai kormány és a helyi civil szervezetek évente országos kampányokat folytatnak, hogy felvilágosítsák a lakosságot a körülmetélési szertartások értelmetlenségéről és annak veszélyeiről. Hivatalos adatok szerint a kampányoknak és a tiltásoknak köszönhetően jelentősen csökkent ezeknek a rituális szertartásoknak a száma Tanzániában. Az elhagyatott és külvilágtól elzárt falvakban viszont még mindig sok lány esik áldozatul ennek a kegyetlen rítusnak, amelyeket elsősorban a Masai közösségen belül hajtanak végre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez