Francia katonák ellen tüntettek a Közép-afrikai Köztársaságban

A belvárosban gyülekeztek, majd rendbontás nélkül átvonultak a PK5 nevű, muszlimok lakta városrészbe.

A Séléka egykori közép-afrikai lázadócsoport több ezer muzulmán híve tüntetett a francia katonai beavatkozás ellen vasárnap Banguiban, a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, mivel a szövetség három harcosa életét vesztette egy reggel kirobbant összecsapásban.  A demonstráció részvevői délután a belvárosban gyülekeztek, majd rendbontás nélkül átvonultak a PK5 nevű, muszlimok lakta városrészbe – közölte az AFP francia hírügynökség. “Nemet Franciaországra!” és “Bűnöző Hollande!” szlogeneket skandált a tömeg, “elfogultnak” minősítve a Közép-afrikai Köztársaságba vezényelt francia katonákat.

Vasárnap reggel összecsapás tört ki a főváros egyik északi negyedében a francia katonák lefegyverzési művelete során, három Séléka-harcos életét vesztette. A francia vezérkar nem közölt részleteket. Először egy kisebb tüntetés szerveződött néhány tucatnyi ember részvételével, ők lezárták a repülőtér felé vezető utat. A demonstrációt az Afrikai Unió kongói nemzetiségű rendfenntartó erői feloszlatták.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa azután hagyta jóvá Franciaország és az Afrikai Unió katonai beavatkozását, hogy az egykori francia gyarmaton december 5-én véres összetűzések törtek ki az ország irányítását néhány hónappal ezelőtt megszerző muzulmán szervezet, a Séléka fegyveresei és az ellenük fellázadt keresztény harcosok között. A rend helyreállítása és a civil lakosság védelme érdekében Párizs ezerhatszáz fegyveressel támogatja a BT-határozat felhatalmazásával 3600 fősre duzzadó afrikai erők MISCA elnevezésű válságkezelő misszióját.

A Közép-afrikai Köztársaságot a Séléka szövetség lázadóiból megalakult kormány irányítja azóta, hogy márciusban több ezer fegyveresük megszállta a fővárost, eltávolították a hatalomból Francois Bozizé államfőt, és az elnöki tisztséget a lázadók koalíciójának vezetője, Michel Djotodia vette át.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez