Főügyész: sántít Pistorius története

A főügyész szerint nem áll össze a történet, amelyet Oscar Pistorius mondott el a bíróságon barátnője halálának körülményeiről. Gerrie Nel úgy látja: a műlábairól ismert futó viselkedése teljesen ellentétes azzal, ahogy emberek hasonló esetben cselekednének.

A 27 éves sportoló tavaly február 14-én hajnalban saját házában lőtte le barátnőjét, a 29 éves Reeva Steenkampot a vécében, a mellékhelyiség ajtaján keresztül. Pistorius azt állítja: baleset történt, és azért lőtt, mert azt hitte, betörő rejtőzik a vécében. Ezzel szemben Gerrie Nel főügyész úgy gondolja, hogy a pár veszekedett, amikor Pistorius leadta a lövéseket.

Korábbi vallomásában a sportoló azt mondta: hangot hallott a vécéből, és ezért a teljesen sötét hálószobából pisztollyal a kezében megközelítette a mellékhelyiséget, miközben azt kiáltotta a hálóban hagyott barátnőjének, hogy hívja a rendőrséget. Azután ajtónyitást vélt hallani a mosdóból, mire lőtt, mert azt gondolta: a betörő ki akar törni a helyiségből, hogy rátámadjon.

Az ügyész szerint nem világos, hogy Pistorius miért nem győződött meg arról, Steenkamp hol van a házban. Az is furcsa, hogy miért sötétben ment a sportoló a vécéhez – tette hozzá. Az ügyész felvetette, hogy ugyan miért zárná magára egy betörő egy vécé ajtaját.

A főügyész emellett érthetetlennek találja, hogy Steenkamp az incidens alatt egyszer sem válaszolt a sportoló rémült kiáltásaira, legalábbis Pistorus vallomásában szó sem esik arról, hogy Steenkamp bármit mondott volna, holott rémültnek kellett lennie.

A főügyész már korábban is többször megkérdőjelezte Pistorius szavahihetőségét, egoistának nevezte a sportolót és hangsúlyozta, hogy “semmiért nem hajlandó felelősséget vállalni életében”.

A futó ellen előre kitervelt emberölés, valamint egy másik eset miatt lőfegyver közterületen való használata és lőszer illegális birtoklása a vád. Ha Pistoriust elítélik kitervelt gyilkosságért, akkor 25 évig tartó börtönbüntetést kaphat. A Dél-afrikai Köztársaságban nincs halálbüntetés.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez