Fölényes választási győzelem Dél-Afrikában

A várakozásoknak megfelelően fölényes győzelmet aratott az apartheid vége óta kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a dél-afrikai parlamenti választásokon, a párt a feketék gazdasági helyzetbe hozását ígérte a következő ciklusra pénteken.

A szavazatok 99,5 százalékos feldolgozottságánál az ANC a voksok 62,2 százalékát szerezte meg, ami apró csökkenést jelent a párt 2009-es eredményéhez képest (65,9 százalék). Az ellenzék legfőbb ereje a Demokratikus Szövetség (DA) maradt, amely 22,15 százalékot kapott, öt és féllel többet, mint öt éve. A harmadik legnagyobb frakció pedig a populista Gazdasági Szabadságharcosok (EFF) nevű politikai erőé lesz, az eddig parlamenten kívüli párt a voksok 6,3 százalékát nyerte el.

Malusi Gigaba, az állami vállalatok minisztere, egyben az ANC harmadik számú vezetője pénteken azt mondta, a párt az új ciklusban radikális változásokat akar hozni a feketék gazdasági helyzetének javítása érdekében. “A fekete dél-afrikaiak továbbra is társadalmi igazságtalanságként élik meg a gazdasági tulajdonjogi és a földtulajdonlási arányokat. Olyan programokat kell végrehajtanunk, amelyek radikálisan változtatnak ezen” – közölte.

Habár 1994 óta az ország politikai életét a feketék irányítják, a dél-afrikai gazdaság javarészt azóta is a korábban a faji elnyomó apartheid rendszert működtető fehérek kezében van.

Az ANC-t a választások előtt éles bírálatok érték, és a kormánypárt számos jelentős korrupciós botrányba keveredett – egyebek mellett annak kapcsán is, hogy Jacob Zuma pártelnök-államfő rezidenciáját több milliárd forintnyi közpénzből csinosítgatták. Ugyanakkor a DA-ra annak ellenére is alapvetően fehér pártként tekintenek a javarészt feketék lakta országban, hogy alapvetően az apartheid ellenes mozgalomból nőtt ki, ezért az nem tudja megszorítani az ANC-t.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez