A líbiai hadsereg felfüggeszti az ideiglenes parlament működését

Néhány órával azután, hogy Tripoliban fegyveresek rohamozták meg a parlamentet, az úgynevezett Líbiai Nemzeti Hadsereg bejelentette, hogy felfüggeszti az ország ideiglenes törvényhozásának működését, és a hatáskörét az alkotmányozó gyűlésre ruházza át.

 Muhtar Fernana ezredesnek, a katonai rendőrség parancsnokának erről szóló nyilatkozatát vasárnap éjjel olvasták be a helyi televíziós csatornák műsorában. “Mi, a hadsereg tagjai és a forradalmárok (volt lázadók) bejelentjük az általános nemzeti kongresszus felfüggesztését” – fogalmazott Fernana. Mindazonáltal azt állította, hogy nincs szó államcsínyről, hanem az iszlamisták és a terroristák elleni harcot vívnak, hogy érvényre jutassák a líbiai nép akaratát.

Az ezredes bejelentette, hogy “az ellenőrzési és törvényhozói feladatokat” az átmeneti időszakra a februárban megválasztott alkotmányozó gyűlésre, az úgynevezett hatvanak tanácsára ruházzák át. Abdullah al-Szinni ügyvivő miniszterelnök ideiglenes kormányát pedig utasították, hogy teljesítse a választások megrendezésével kapcsolatos kötelezettségeit.

Egy parlamenti tisztségviselő vasárnap még arról beszélt, hogy Ahmed Omar Majtík új líbiai miniszterelnök megalakította kormányát, amely a parlament jóváhagyására vár. A nap folyamán azonban fegyveresek rohamozták meg a líbiai parlamentet, lezárták az odavezető utakat, és a tripoli nemzetközi repülőtérre vezető úton, valamint a főváros több negyedében is lövöldözést lehetett hallani.

Az összecsapásokban két ember meghalt és több mint hatvanan megsebesültek – közölte az egészségügyi minisztérium.
A kelet-líbiai Bengáziban a “terroristacsoportok” felszámolására pénteken harcot indító Halifa Haftar nyugalmazott tábornok egyik szóvivője vasárnap elmondta: az ő embereik – a Moammer Kadhafi elnök három évvel ezelőtti megbuktatásában szerepet játszó Líbiai Nemzeti Hadsereg tagjai – támadták meg Tripoliban a parlamentet, az iszlamisták ellen meghirdetett hadjárat keretében.

Núri Abu Ali Száhmin, az államfői teendőket ellátó parlamenti elnök hangsúlyozta, hogy Tripoli törvénybe ütközőnek és államcsínynek tartja Haftar fellépését. Kijelentette, hogy az igazságszolgáltatás jár el mindazok ellen, akik részt vesznek az államcsínyben.

Bengáziban hétfő hajnalban ismét fegyveres összecsapások kezdődtek, és biztonsági források szerint ismeretlen fegyveresek sorozatvető rakétákkal lőtték a város repülőterét.

A Kadhafi-rendszer megdöntése óta az észak-afrikai országban kaotikus viszonyok uralkodnak, és sem az ingatag kormány, sem a hadsereg nem képes lefegyverezni az országszerte aktív fegyveres alakulatokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez