Tunéziában a legnagyobb ellenzéki párt győzött

Nyolcvanöt helyet szerzett a 217 tagú tunéziai parlamentben a vasárnapi választáson győztes legnagyobb világi ellenzéki párt, a Nidáa Tunesz – közölte csütörtökre virradóra a választási bizottság, ismertetve az előzetes hivatalos eredményeket.

 A kormányzó iszlamista Ennahda párt 69 helyet birtokol majd a parlamentben, 16 hely jut a dúsgazdag Szlim Riahi vezette a Hazafias Szabad Uniónak, 15 hely a Népi Front baloldali és szélsőbaloldali tömörülésnek, nyolc hely az Afek Tunesz nevű pártnak. A többi párt együttvéve 24 helyre tett szert a törvényhozásban.

A vasárnap tartott választás végleges hivatalos adatai csak november második felében válnak ismertté, miután összesítettek minden voksot, és elbírálták a választásokkal kapcsolatos panaszokat.

Az Ennahda már hétfőn, a nem hivatalos eredmények ismeretében elismerte választási vereséget és gratulált a győztes pártnak.

Miután egyik nagy párt sem szerezte meg a voksok felét, a győztes koalíció kötésére kényszerül. A kormányalakítás feltehetőleg elhúzódik, annál is inkább, mert a koalíciós tárgyalásokat lassítja, hogy november 23-án elnökválasztást tartanak.

A 2011-es forradalom óta, amikor megdöntötték Zin el-Abidin ben Ali államfő uralmát, most tartottak először törvényhozási választásokat az észak-afrikai arab országban. A tunéziai forradalom volt az arab tavasz kezdete. Egyúttal Tunézia az utolsó remény arra, hogy valahol megvalósul a demokratikus átalakulás, ugyanis az összes több ország, amelyen a forradalmi hullám végigsöpört, káoszba és súlyos válságba jutott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez