Civil kézben a hatalom Burkina Fasóban

Tapasztalt diplomatát bíztak meg az átmeneti időszak levezényelésével a nyugat-afrikai országban.

Michel Kafandót a hadsereg, a politikai pártok, civil szervezetek, vallási felekezetek és a  törzsi vezetők egyhangú támogatásával nevezték ki az ország átmeneti elnökének. A 72 éves politikus tapasztalt diplomatának számít,  most az legfontosabb feladata, hogy kinevezze az átmeneti kormány miniszterelnökét. Közben Isaac Zida ezredes jelezte, hogy a korábban felfüggesztett alkotmányt hatályba helyezték és ezzel minden akadály elhárult a civil vezetés működése, illetve felállítása előtt.

A politikai átmeneti a tervek szerint egy évig fog tartani. Ez idő alatt kell az átmeneti vezetésnek előkészíteni és lebonyolítani a választásokat, majd ezt követően át kell adnia a hatalmat a győztes félnek. A megállapodások szerint az átmeneti vezetők nem indulhatnak a választáson

Michel Kadando 1942-ben született Ouagadougoúban. Felsőfokú tanulmányait Franciaországban végezte, ahol 1969-ben BA diplomázott közjogból, majd 1972-ben MA fokozatott szerzett politológiából. 1982 és 1983 között Burkina Faso külügyminisztere volt. Ezt követően delegáció-vezetőként tevékenykedett az Afrikai Egység Szervezetben és alelnöke volt az Afrikai Környezetvédelmi Központnak. 1990-ben PHD fokozatott szerzett a Sorbonne Egyetemen. Diplomáciai karrierje során megfordult Kubában, ahol nagykövetként szolgált. Majd hosszú évekig Burkina Fasó ENSZ nagykövete volt New Yorkban. 2008 és 2009 között az ENSZ Biztonsági Tanácsának vezetését is ellátta. Kadando házas, egy gyermeke van.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez