A „tisztakezű huszonkettő” Nigériában

Nigéria, Abudzsa – A nigériai elnök által felkért bizottság elindította az elnökválasztás után kitört zavargások körülményeinek kivizsgálását. A testület vezetőjének egy muszlim tudóst kértek fel.

 

 

Nigéria elnöke, Goodluck Jonathan 22 fős bizottságot hozott létre az elnökválasztás után a főképp muszlimok lakta északi területeken kitört zavargások kivizsgálására. A testület az erőszakos cselekedetek okait, előzményeit fogja vizsgálni. Feladatai közé tartozik még az áldozatok pontos számának, és a harcokban használt fegyverek eredetének megállapítása. Az államfő választ vár arra is, hogyan lehetne az országba irányuló fegyvercsempészetet megakadályozni. A bizottság élére Goodluck egy muszlim tudóst, Ahmed Lemu sejket kérte fel. Az elnökhelyettesi posztot a Legfelsőbb Bíróság egyik volt ítésze, Samson Uwaifo vállalta el.

 

Az április 16-i elnökválasztás után az északi, főképp muszlimok lakta területeken kitört zavargásokban az ember jogi szervezetek szerint több mint 500-an vesztették életüket, és 74 ezren voltak kénytelenek elhagyni otthonukat. Egyes elméletek szerint az erőszakos cselekedeteket a szavazás nagy vesztese, Mohammadu Bihari szövetségesei követték el. A volt katonai vezető viszont tagadja, hogy bármi köze lett volna a harcokhoz. A vérengzésben az elkövetők templomokat, mecseteket és házakat gyújtottak fel. A legtöbb áldozatot bozótvágó késekkel támadták meg, majd a holttesteket a kutakba dobták.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez