Miért drága az élet Afrikában?

Angola fővárosában a külföldiek kétszer is meggondolják, hogy elmenjenek-e este egy étterembe, mert minden borzasztóan drága. De lakni sem épp olcsó Afrika második számú olajnagyhatalmának fővárosában.

Egy új lakás négyzetmétere 1700 euró- írja az amerikai Mercer jelentés, mely összeállítást közöl arról, hogy a külföldinek hol kerül a legtöbb pénzébe az élet. Luandaban a lakás vagy ház bérlése sem épp olcsó: 2500 euró egy hónapra egy egyszobás kis lakás bére, egy házé már lehet akár 7500 euró is havonta. Miért lett ilyen drága Luanda megelőzve New Yorkot, Londont, Moszkvát vagy Párizst? Egyrészt az olaj miatt. Eddig még nem érződött az olajár csökkenés hatása, a helyi elit pedig hihetetlen ütemben gazdagodik. A hétvégeken Európába vagy Amerikába járnak vásárolni. Ezenkívül megjelentek új, gazdag vásárlók is a piacon: a régi gyarmatosítók. Amióta válság van Portugáliában azóta szép számban érkezik a pénz Angolába. A gazdag portugál családok nagyon felverik a házak árát. Mindeközben egy rendőr havonta 320 eurót keres, így nem csoda, ha a közbiztonság nem épp fényes Luandaban.
De a gazdagok mindenütt félnek Afrikában hiszen óriási a kontraszt az elit és a lakosság többsége között. A koldusszegény Csád fővárosa például a világ második legdrágább városa. Ndjamenában az elnök két 23 emeletes toronyházat rendelt az üzleti negyed kellős közepére. Miközben Csád a világ 187 állama közül a 184-ik helyen tanyázik a szegénységi listán. Nem sokkal kisebb a kontraszt Libreville-ben, Gabon fővárosában sem. De ebben a három városban a gazdagságra magyarázat az olaj éppúgy mint a 12 milliós Lagosban Nigériában. Ott annyira félnek a gazdagok, hogy kis szigeteken élnek- magánrendőrség védelme alatt.
Afrika hat másik legdrágább városában az olaj sem magyarázza a drágaságot, mely a koldusszegény lakosság számára egyszerre észbontó és felháborító. Kinshasaban, a Kongói DK fővárosában 100 dollárért ebédel egy úr az étteremben miközben mások egész hónapi munkáért nem kapnak ennyit. Ugyanez a helyzet Brazzavilleben, Kongó fővárosában. Itt a gazdagok attól “szenvednek”, hogy nincs elég luxusüzlet Brazzavilleben, ezért “kénytelenek a hétvégén kiruccanni Párizsba, Londonba vagy épp New Yorkba.
Még nagyobb a kontraszt a lista következő két helyén: Conakryban és Bamakoban. Guineában tombol az ebola járvány. Az ország egészségügyi hálózata teljesen lerobbant. Képtelen megbirkózni a járvánnyal. Eközben az elit az európai nívó felett él és költ! Miből? A korrupció teljesen általános ebben a koldusszegény országban. Éppúgy mint Maliban, melynek fővárosa, Bamako szintén szerepel Afrika legdrágább városainak listáján. Maliban a külföldi katonák viszik fel az árakat. Az országból francia és afrikai csapatok űzték el az iszlamista milíciákat, melyek rémuralmat teremtettek az ország északi részén. Az általános korrupció miatt Mali hadserege összeomlott, és ma sem képes arra, hogy megvédje saját országát.
A tízes listán szerepel még Victoria, a Seychelle szigetek fővárosa és Dakar, Szenegál fővárosa. A Seychelle szigetek turista és adóparadicsom. Ott azért drága minden. Dakar Nyugat Afrika kereskedelmi központja már a gyarmati idők óta. Ez magyarázza a gazdagságot. Meg persze az általános korrupció. Az ex elnök fiát több milliárd eurós korrupcióval gyanúsítják Szenegálban.
Mindezzel együtt Afrika a világ legdinamikusabb földrésze. Ezért áradnak ide a külföldi üzletemberek és szerencse lovagok, akiket vonz a nagy lehetőség a gyors meggazdagodásra. Ma már ez nem épp olcsó mulatság hiszen Luanda immár drágább mint New York, Hong Kong vagy Tokió.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez