Az igazi macskazene

„A macskák nem emberek, az emberek nem macskák, és nekünk, mint a macskák szolgáinak tisztában kell lennünk ezzel a különbséggel” – mondja dr. Charles Snowdon, akinek az volt a mókás küldetése, hogy zenét készítsen macskáknak.

Nos, valóban sokan gondolják úgy, hogy a macskák felsőbbrendűnek hiszik magukat, a macskapszichológia a többi közt ezt is vizsgálja. Most egy új kísérlet indult, mely az érzékelésüket veszi célba. Snowdon-t, a Wisconsin-Madison Egyetem pszichológusát a nagyon érdekes kísérlet részleteiről kérdezte a The Huffington Post.

„Alapvetően két ok motivált minket a macskazene létrehozására. Először is sok gazdi mondta már, hogy zenét játszik a háziállatainak, miközben ő maga a munkahelyén van, és kíváncsiak voltunk, hogy van-e ennek valami értelme, értéke. Másodszor van egy elmélet, mely szerint az állatok élvezhetik a zenét, de annak olyan frekvenciatartományban kell lennie, hogy az adott faj reagálhasson a tempóra.”

Akinek háziállata van, bizonyára elgondolkozott már azon, vajon “ő” hogyan gondolkodik azokról a dolgokról, melyek számunkra természetesek? Vannak állatok, amelyek reagálnak a tévére, és vannak, amelyek egyáltalán nem. Vannak kutyák, melyek táncolnak a zenére, és a bömbölő hangfal mellett is békésen alszanak. Nos, ez a kísérlet macskák esetében talán olyan eredményt hoz, ami tisztázza ezeket a kérdéseket.

Ahhoz, hogy létrehozzák a macskazenét, Snowdon és kollégái megpróbálták reprodukálni a természetes macskahangokat úgy, hogy rengeteg magas hangot vetettek be. A macskák általában egy vagy több oktávval magasabb hangot használnak és hallanak. A kutatók a dal tempóját a dorombolás megfigyelésével hozták létre, sőt dorombolás is hallható benne. Aztán jött az igazság pillanata: megkezdődött a tesztelés. Összesen 47 fiú és lány házi macska hallhatta a csak nekik készült dallamokat saját otthonában. A dalokat honlapunkon is meghallgathatják.

Az eredmény

Amikor a macskák meghallották a zenét, határozottan felfigyeltek rá, a hangszóró felé mentek, némelyikük hozzá is dörgölőzött.

„Ezt úgy értelmeztük, hogy a macskák igenis preferálják a muzsikát” – mondta Snowdon.

Most, hogy megtalálták a macskák zenéjét, a kutatók úgy érzik, lenne néhány nagyon hasznos ötletük. A zene ugyanis szemmel láthatóan megnyugtathatja a macskákat, így talán elvadult házi kedvencünk ismét dorombolós,  kedves barát lesz. Menhelyeken ez különösen hatásos lehet.

A kutatás persze elmerül a macskapszichológia különös erdejében, megpróbálják megfejteni kedvenceink gondolatait és kívánságait. Ki tudja, egyszer talán külön rádió is lesz macskáknak, míg fel nem találják az eszközt, amivel mi emberek is kommunikálhatunk velük, úgy, ahogy egymással.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez