Miben hasonlít Tunézia és Magyarország? Beszélgetés a nagykövettel

Abderraouf Betbaieb, Tunézia magyarországi nagykövete remekül érzi magát nálunk. A diplomata 2013 februárja óta vezeti hazája külképviseletét Magyarországon, ahol rengeteg barátra és kedves ismerősre tett szert az elmúlt két évben.

Tunézia közel hatvan éve ápol diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Bécs után Budapest volt a második város a térségben, ahol az észak-afrikai ország hivatalos külképviseleti irodát nyitott. Betbaieb nagykövet úr már kinevezése előtt is járt hazánkban, és kedvező képet alakított ki az itteni emberekről, a mindennapi élet menetéről. Persze alaposabban megbízólevelének átadása után kezdhetett el ismerkedni Magyarország szépségeivel. Amiből elmondása szerint akad bőven. Rengeteg teendője ellenére, amikor csak teheti, igyekszik a vidéki Magyarország nevezetességeit is megcsodálni. Eger például nagyon kedves számára, és nem csak azért, mert több tunéziai diák is tanul ott. Tihanyban pedig üdítő érzés egy jó mély lélegzetet venni, kiszakadva a mindennapok zsongásából. Rejtett szépségeket azonban Budapest szomszédságában is bőven találni. Szentendre például Betbaieb úr szíve csücske itt Magyarországon, ugyanis nagyon hasonlít egy tunéziai kisvárosra, Szidi Bou Szaidra. Ott sétálva igazán otthon érzi magát, és mindig szakít időt egy finom fánkra vagy lángosra, amely nagyon hasonlít a tunéziai bambalonira.

Ha pedig egy nagykövet ennyi érdekességet talál hazánkban, akkor minden bizonnyal az üdülési szándékkal Magyarországra érkező tunéziaiak sem unatkoznának. Éppen ezért kollégáival együtt keményen dolgozik azért, hogy a Tunisair visszaállítsa menetrend szerinti járatát a két ország között. A tunéziai utazási irodák ajánlatai között Budapest jelenleg a második legnépszerűbb úti célként szerepel, de remélhetőleg nemsokára már a lista élén láthatjuk majd a magyar fővárost.

Az utóbbi két évben jelentős előrelépések történtek a két ország között oktatási, különösen felsőoktatási téren megvalósítható együttműködési lehetőségekben is. A hallgatói csereprogramok elindítása az egyik legelső olyan dolog volt, amiről ideérkezése után Betbaieb nagykövet Áder János köztársasági elnökkel egyeztetett. Mivel az elképzelések közel álltak egymáshoz, kidolgozták a Stipendium Hungaricum program két országra vonatkozó részleteit. Jelenleg harminc tunéziai diák tanul Magyarországon, közülük nyolcan a Balassi Intézetben a magyar nyelv alapjait is elsajátítják, hogy a későbbiekben magyarul folytathassák tanulmányaikat. Ez a felsőoktatási együttműködés is remekül jelzi, hogy kölcsönös és élénk érdeklődést mutat egymás iránt a két ország, a helyi kultúrában, nyelvben és szokásokban elmélyülő fiatalok pedig az összekötő kapocs szerepét tölthetik majd be a tunéziai-magyar kapcsolatok továbbépítésében – zárta beszélgetésünket Abderraouf Betbaieb, Tunézia magyarországi nagykövete.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez