Civilszervezetek a gyűlöletcselekmények ellen

Átfogó, több mint másfél évig tartó projekt indult tavaly szeptemberben számos magyar civilszervezet közös munkájaként, „Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen” címmel. A 2016 márciusáig tartó programsorozat projektindító kerekasztal beszélgetését a MagNet Közösségi Házban tartották a résztvevő szervezetek képviselői, akik megfogalmazták a célokat és a feladatokat, és beszélgettek a téma hazai jogi környezetéről is.

Az utóbbi időben érezhetően megnőtt Magyarországon a különböző kisebbségek ellen gyűlöletből elkövetett bűncselekmények száma. A célkeresztben leginkább a hazánkban élő vallási (zsidó, muszlim) és etnikai (roma, arab, afrikai) kisebbségek illetve a melegek vannak. A támadások kezelésére azonban nem alakult ki hatékony mechanizmus: sem a hatóságok, sem a civil szektor nem rendelkeznek kielégítő elméleti és gyakorlati tudással.

A Norvég Civil Támogatási Alap részvételével megvalósuló „Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen” projekt elsődleges célja éppen az, hogy azoknak a civilszervezeteknek adjon segítséget, amelyek közvetlenül kapcsolatban állnak a tényleges, vagy éppen potenciális áldozatokkal.

A programban résztvevő civilszervezetek, köztük a másfél éves munkát összefogó Ebony Afrikai Egyesület igyekeznek minél több ismeretet átadni a gyűlöletcselekmények indítékairól, természetéről, a hazai jogi környezetről, az áldozatsegítésről. Szeretnének aktív szerepet vállalni abban, hogy a jövőben közösen és eredményesebben lehessen fellépni a gyűlöletcselekmények megelőzése, a szemléletformálás és a hatékonyabb áldozatsegítés, a monitoring és az elkövetők felelősségre vonása érdekében.

Jövő tavaszig a programhoz eddig csatlakozott mintegy húsz civil szervezet képviselői öt alkalommal vesznek majd részt kerekasztal-beszélgetéseken, majd legvégül stratégiai ajánlást fogalmaznak meg arra, hogy milyen lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy csökkenjenek, illetve felszínre kerüljenek a gyűlölet-bűncselekmények.

Emellett a résztvevők kidolgoznak egy nemzetközi jó gyakorlatokra épülő, ám hazai viszonyokhoz alakított akciócsomagot (egyebek között tájékoztató füzetet, szórólapokat adnak ki nyolc különböző nyelven) is, amellyel a gyűlölet-bűncselekmények összehangoltabb és hatékonyabb kezelését és dokumentálását kívánják elérni, illetve  biztosítanák az áldozatok jobb segítését és érdekképviseletét is.

A programhoz csatlakozott civil szervezetek munkatársainak két „Képzők képzése” tréning is helyet kapott a következő egy év programjában. A korszerű ismereteket nyújtó képzésre külföldi szakértőket is meghívnak, akik a gyűlölet-bűncselekmények kezeléséről adnak majd elő, illetve azokról a nemzetközi törekvésekről és trendekről fognak beszélni,  amelyek most ebben a témában Európában és a tengerentúlon zajlanak.

A projekt fontos eleme a közvélemény tájékoztatása és a szemléletformálás is. Az elkészített szakmai anyagok egy új honlapon elérhetők lesznek a nagy nyilvánosság számára, a projekt Facebook-oldalán pedig a csatlakozott civil szervezetekről is rendszeresen naprakész információk jelennek majd meg.

„Mondj NEMET a gyűlöletre!” felirattal pólók, matricák és szilikon karkötők is készülnek, amelyeket összehangolt gerilla marketingakciókon osztanak majd szét a társszervezetek és önkéntesek segítségével. A projekt egy nagyszabású flash mob akcióval záródik 2016 március 21-én, az Antirasszista Világnapon. Ez lesz egyben az Antirasszista Hét budapesti rendezvényeinek nyitóeseménye is.

A távlati cél pedig az, hogy más, az EU-ban működő, gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozó szervezetek is meghonosítsák a projektet, és velük közösen európai szintű összefogás valósuljon meg a gyűlöletcselekmények csökkentése érdekében az egész kontinensen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez