Erzsébet királynőnél vizitelt a mexikói elnök Londonban

II. Erzsébet brit királynőnél vendégeskedett Enrique Peña Nieto mexikói államfő Londonban. Miközben Peña Nieto a brit törvényhozás előtt kormánya elkötelezettségét taglalta az emberi jogok védelme iránt, addig, nagyrészt mexikói tüntetők 150 fős csoportja a Downing Streeten az elnök látogatása ellen demonstrált, többek között az ayotzinapai diákokra emlékezve.

A brit királynő és férje a Horse Guards Parade-on fogadta Enrique Peña Nietót és feleségét, a hivatalos programon pedig jelen volt Károly trónörökös és hitvese Kamilla, cornwalli hercegné és David Cameron miniszterelnök is.

Az ünnepi fogadáson ironikusan, ha nem is 43, de 41 sortüzet lőtt a királyi tüzérség, majd II. Erzsébet néhány Mexikóhoz köthető személyes tárgyát mutatta meg Peña Nietónak, majd pedig a Walesi herceg rezidenciáján, a Clarence House-ban teáztak.A mexikói elnök delegációját gazdasági, külügyi, oktatási és környezetvédelmi államtitkárok alkották akiket a törvényhozás felső házának elnöke is elkísért Londonba.

A brit parlamentben Peña Nieto kifejtette, hogy az Egyesült Királysághoz hasonlóan Mexikó is elkötelezett a szabad kereskedelem, mint a gazdasági növekedés és a fejlődés fő katalizátora mellett.

“Napjainkban 1500 brit cég van jelen a mexikói pénzügyi, bányászati és kézműves szektorban. Ennek ellenére további brit befektetőket szeretnénk az országba csábítani.” – fejtette ki a mexikói államfő, aki arra is kitért, hogy országa évente közel félmillió brit turistát is vendégül lát.

Peña Nieto látogatása során egy sor kulturális és oktatásügyi megállapodást is aláír majd brit vendéglátóival, valamint 2015-öt a mexikó-brit kapcsolatok évének deklarálta, amely során több száz mexikói és brit kulturális eseményre kerül majd sor mind a két országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez