Továbbra is fertőz az Ebola Nyugat-Afrikában

A WHO jelezte, hogy 132 új ebolás esetet regisztráltak Sierra Leonéban és Guineában egy hét leforgása alatt. Jó hír azonban, hogy Libériában tavaly május óta most először nem jelentettek újabb megbetegedést.

A WHO azt közölte, hogy Guineában 51 megbetegedést regisztráltak az egészségügyi hatóságok, de az áldozatok feléröl csak a haláluk után derült ki, hogy Ebola-fertőzöttek voltak. Sierra Leonéban 81 új esetetjelentettek, ebből 26-ot a fővárosban. A WHO jelezte, hogy az Ebola-ellenes küzdelmet nagyban nehezíti, hogy az érintett országokban számos közösség „elrejti” az ebolás betegeket az orvosok és civil szervezetek munkatársai elől, és titokban temetik el a halálos áldozatokat. A temetéseket ráadásul a helyi törzsi szokásoknak megfelelően hajtják végre, rítusok elvégzésével. Ilyenkor a holttesteket megmossák, hogy előkészítik a temetésre, illetve gyászszertartásra. A fertőzésveszély azonban ilyenkor a legnagyobb, és a holtestet rendszerint csak eltemetik, de nem égetik el.

Libériában azonban úgy tűnik, hogy sikerült megállítani a halálos vírus terjedését. A helyi egészségügyi hatóságok jelezték, hogy csütörtökön engedték szabadon az utolsó regisztrált ebolás beteget, miután az felépült a kórházban. Az 58 éves angoltanár hazaengedése után azt mondta, hogy a „világ legszerencsésebb emberének érzi magát”. Közben a libériai kormány és az egészségügy hatóságok jelezték, hogy az utóbbi időben nem regisztráltak újabb megbetegedéseket. Arra azonban 42 napot kell várni, hogy az országot ebolamentesnek nyilvánítsák. Ez a nemzetközi bevett szokás, a lappangási idő kétszeresének kell eltelnie újabb megbetegedések nélkül, hogy egy országot járványmentesnek nevezhessenek.

A WHO adatai szerint 2013 decembere óta 9589-en haltak meg a betegségben, amely három nyugat-afrikai országot érintett. A fertőzöttek száma 23 ezerre tehető.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez