Újabb szcientológia-leleplező dokumentumfilm – Tom Cruise sem ússza meg

Január 25-én mutatták be a Sundance Filmfesztiválon a Going Clear: Scientology and the Prison of Belief című dokumentumfilmet, a nagyközönség pedig március 13-án nézheti meg először az alkotást. A film egy tetemes része foglalkozik Tom Cruise és volt felesége, Katie Holmes ügyével. Állítólag külön embereket állítottak a színész korábbi feleségére, Nicole Kidman-re, hogy szétválasszák a párt.

Ennek egyszerű oka volt, a Szcientológia Egyház ugyanis PTS-nek (Potential Trouble Source), azaz lehetséges bajforrásnak nyilvánította a színésznőt. Ők azok az egyének, akik valamilyen „elnyomó személlyel állnak kapcsolatban, [így] annak kedvezőtlen hatása alatt állnak” – írja a mia.szcientologia.org. Magyarul, valaki, aki nem tartja a világ legjobb dolgának a szcientológiát.

Mindenki tisztában volt azzal, hogy Tom Cruise szcientológus, de egészen 2008-ig nem tudtuk, hogy mennyire. Akkor egy kilencperces, végtelenül aggasztó videónak köszönhetően azonban egészen tiszta képet kaphattunk arról, milyen messze is került a józan észtől a színész.

Egy másik híres mérföldkő Tom Cruise történetében az Oprah című tv-műsorban való szereplése volt. Ehhez aztán tényleg nincs mit fűzni, érdemes megnézni.

Ekkortájt kapott barátnője, Katie Holmes saját szcientológust, aki Jessica Rodriguez névre hallgatott. A magas beosztású egyházi személyiség végigkísérte Holmes-t a Batman: Kezdődik turnéján és nagyjából helyette válaszolt a feltett kérdésekre. A helyzet állítólag annyira felháborító volt, hogy még – a filmben szintén szereplő – Morgan Freeman is azt nyilatkozta: gusztustalan, ahogy Cruise bánik barátnőjével.

Grand Opening of Applied Scholastics International Headquarters

A pár nagyjából akkor ment szét, amikor lányuk, Suri már majdnem elérte a hatéves kort. Állítólag Holmes azért menekült a kapcsolatból, mert félt, hogy Cruise elküldi lányukat az ilyenkor szokásos szcientológus előírások alapján a Sea Org-hoz.

A Daily Beast szerint a film komoly hányada mutatja majd be azt, hogy pontosan milyen körülmények vezettek az álompár szakításához, és mekkora szerepe volt ebben a Szcientológia Egyházának.

Fotók: Europress Getty Images

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez