Több mint 300 dzsihadista tért már vissza Nagy-Britanniába

Kezdenek valóra válni a nyugati titkosszolgálatok legrosszabb rémálmai: egymás után térnek vissza Szíriából és Irakból az Európából útnak indult iszlamista harcosok.

A számokról a londoni Telegraph ír. Ezek szerint az Iszlám Államhoz csatlakozott mintegy 700 britnek kicsivel több mint a fele térhetett vissza mostanáig hazájába, harcedzetten és bosszúszomjasan. Vagyis többen, mint amennyi a korábbi becslésekben szerepelt. Azokban még 500 harcossal és 250 hazatért szélsőségessel számoltak. Az új adatok extra nyomást jelentenek a biztonsági szolgálatokra – írja a lap.

A visszatért 320 dzsihadistából mintegy “két tucat” keveredett bele eddig időben felgöngyölt és meghiúsított merénylettervekbe – értesült a lap. Míg kezdetben sok idealista ment azért Szíriába, hogy segítsen megdönteni Aszad elnök uralmát, most azok indulnak útnak, akiket vonz az Iszlám Állam brutalitása. Jihadi John propagandavideói is nagy hatással vannak rájuk, néhányan kifejezetten azért mennek, hogy kiképzést kapjanak, és a tudásukat visszatérve “hasznosítsák” – mondják a brit elemzők.

A lap megszellőzteti  a brit belügyminisztérium új stratégiáját is a fenyegetés kivédésére. Ez tartalmazza egyebek mellett a muzulmán saría-bíróságok célkeresztbe állítását, annak a megtiltását, hogy szélsőségesek foglalkozzanak gyerekekkel, a munkaerő-központoknak pedig azonosítaniuk kell azokat a szociális juttatásokra jelentkezőket, akik radikalizálódhatnak.Megvonhatnak jóléti ellátásokat olyanoktól, akik nem tanulnak meg angolul, és szigorítják az állampolgárság megadásának feltételeit, hogy csak azok lehessenek brit alattvalók, akik magukévá teszik az ország értékrendjét.

A most kiszivárogtatott tervezetet a hírek szerint még az előtt publikálják, hogy a májusi 7-i általános választásokat megelőző hónap végén feloszlik a brit parlament. Az AFP-nek a brit belügyi tárca nem volt hajlandó  kommentálni a Sunday Telegraph értesüléseit. 

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez