Londonban is robbantatni akart az Iszlám Állam – egy brit újságíróval

Az Iszlám Állam robbantásos merényletet tervezett a brit fővárosban, ahol a hétvégén több százezren lehetnek az utcákon különféle rendezvényeken, így az idei melegfelvonuláson és a Hadsereg Napján.

A The Sun, a legnagyobb példányszámú brit tömeglap riportja szerint a merénylet kitervelője éppen a lap álcázott oknyomozó stábját próbálta beszervezni a merénylet végrehajtására. Szombaton, a brit fegyveres erők napja alkalmából rendezett egyik londoni katonai parádén kellett volna végrehajtani a támadást, egy ahhoz hasonló házilagos robbanószerkezettel, amilyent a bostoni maratonon két évvel ezelőtt elkövetett merénylet végrehajtói is használtak.

A The Sun szombati beszámolója szerint a Londonban tervezett támadás kitervelője, Junaid Hussain – aki Birminghamben nőtt fel, de 2013 óta Szíriában él – öngyilkos merényletre akarta rávenni a lap riporterét. A feladat ugyanis az lett volna, hogy az újságíró a hátizsákba rejtett pokolgéppel vegyüljön el a katonai parádét figyelő tömegben, és ott hozza működésbe a robbanószerkezetet

A pokolgép elkészítéséhez Hussain részletes útmutatást küldött egy kódolt üzenőportálon. A The Sun riportja szerint a leírásban még az is szerepelt, hogy a pokolgép tartalmához véralvadásgátló patkánymérget kell keverni, mert így a szétrepülő repeszek megállíthatatlan belső vérzést okozhatnak a sérültek szervezetében. A lap átadta az ügyet a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának. A londoni rendőrség közölte, hogy a fegyveres erők napjának rendezvényeit fokozott biztonsági ellenőrzéssel felügyeli.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez