Megújul és Ausztriába készül nyáron a Puli

Hawaii-on és Marokkóban már jól vizsgázott a Puli névre keresztelt, magyar fejlesztésű holdjáró robot, amely idén több jelentős hardveres fejlesztésen is átesik a tervek szerint. A több szempontból is újító űrjáró szerkezet és készítői augusztusban az ausztriai Kauner-völgybe utaznak, ahol elsősorban a Puli és a későbbi űrhajós legénység közötti kommunikáció minőségét tesztelik majd.

Pacher Tibor, a Puli Space Technologies alapítója elmondta, hogy az utóbbi időben a kevésbé látványos, ám annál fontosabb technikai fejlesztés játszotta a főszerepet a Puli életében, hiszen ezek elengedhetetlenek a holdjáró „kutya” űrképes változatának összerakásához.

2013-12-14_600_méter_után_101_8384

A Puli és fejlesztői a holdihoz nagyon hasonló terepen, a hawaii Mauna Kea vulkánon hasznos és eredményes teszten estek át 2013 decemberében. Ami a program hardveres részét illeti, nyárra szeretnék elkészíteni a Puli legújabb I-2.6-os verzióját. Ez azért is fontos, mert augusztusban a Kauner-völgyben, gleccserterepen „vendégszerepel” és teszi próbára felkészültségét a Puli az osztrák kollégák meghívásának eleget téve. Így a holdjáró mozgásképességét újabb körülmények között tesztelhetik majd, valamint azt is vizsgálhatják, hogy egy jövendőbeli űrhajós, geológus hogyan tud hatékonyan együttműködni egy robottal a terepkutatások alkalmával.

2013-12-15_2_Pulik_együtt_101_8501

Szerencsére a Puli barátainak nem kell a Holdig utazniuk, hogy találkozzanak a magyar „űrkutyával”, ugyanis a robot április 23 és 26 között a Millenáris Parkban, a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon is tiszteletét teszi.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez