Szibériára van kitalálva az elektromos Porsche

Éppen most halad két elektromos Porsche Jekatyerinburg felé. Irkutszkból indultak és a 7.000 km-es távot 12 nap alatt teljesítik. Igaz, hogy még nem értek célt, de az már kiderült, az autók remekül bírják a zord körülményeket.

„Erősen tartja magát az a feltételezés, hogy a hibridautók alkalmatlanok a hideg klímára, és hogy előnyeik nehezen kihasználhatóak Oroszországban, illetve Szibériában az infrastruktúra hiányosságai miatt. Mi bebizonyítjuk, hogy ez nem igaz” – idézte a Porsche Russland képviselőjét, Maria Komarovát a The Siberian Times. A „Plug in to Siberia” úton két kisegítő autó kísér egy Porsche Panamerát és egy Porsche Cayenne-t.

Az autókat úgy tervezték, hogy -25 fokig elektromos üzemmódban induljanak, és ha hidegebb van, akkor a belsőégésű motorok lépjenek működésbe. Vagyis ha a reggeli induláskor még -30 fok van, akkor a belsőégésű motorral indulnak útnak és majd később, amikor kellőképpen bemelegedtek, váltanak az elektromosra. A konvojt kísérő újságírók beszámolója szerint a villanyautók feltöltésével sincs gond, mert még az igen kicsi Magisztralnij településen is találtak kültéri erőforrást, szó szerint a tajga közepén.

Hogy ez az utazás, amelyről a videót holnap teszi közzé a Porsche Russland, mennyire növeli majd az E-autók iránti érdeklődést Oroszországban, egyelőre nem lehet tudni. Az igaz ugyan, hogy 2003 óta már 21 Porsche kereskedés nyílt az országban, a rubelválság miatt aligha válnak népautóvá. Persze nem zárható ki, hogy akik megengedhetik maguknak, éppen egy ilyen Porsche-vel fedezik majd fel Szibéria rejtett, ugyanakkor a Világörökség részeként számon tartott kincseit.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez