Sztálin múzeum nyílik Oroszországban

Miért van még ma is Lenin mauzóleuma a Vörös téren, miért növekszik Sztálin népszerűsége mostanában- fogalmazzák meg időről-időre ezeket a kérdéseket a Szovjetunió felbomlása óta az orosz társadalomban és külföldön egyaránt. Akárhogy is, múzeumot nyitnak Sztálin emlékére, ami a nyugati-orosz konfliktus kellős közepén újabb ürügyet adhat Moszkva démonizálására.

Kondratyeva kolhoznőt nagy meglepetés érte 1943 augusztusában, amikor a frontvonalhoz igyekvő Sztálin az ő otthonában szállt meg Horosevo faluban. A Tveri körzethez tartozó házban a háború végétől hadtörténeti múzeum működött, a később megnyitott emlékkönyvtárat az 1950-es évek végén bezárták és majd csak 1983-ban nyitották meg újra. A sztálini éjszaka 70. évfordulóján, 2013-ban emléktáblát avattak az egykori vezető egyik háborús rendeletével.

Idén az Oroszországban Nagy Honvédő Háborúnak nevezett II. Világháború végének 70. évfordulóját ünnepli a világ. Ebből az alkalomból lakás-múzeummá alakítják Kondratyeva egykori otthonát, tájékoztatta a Memorial emberi jogi szervezet tveri csoportja a grani.ru hírportált.

Az információk szerint a Sztálin múzeum megnyitását az Orosz Hadtörténeti Társaság (RVIO) javasolta, amelynek élén az orosz kulturális miniszter, Vlagyimir Medinszkij áll, és további vezető szerepet tölt még be a miniszterelnök-helyettes, Dmitrij Rogozin, illetve a Központi Választási Bizottság elnöke, Vlagyimir Csurov. A kezdeményezést már jóvá is hagyta a körzeti adminisztráció.

A múzeum Sztálint hadvezérként, államférfiként, vezetőként és politikusként mutatja majd be összesen 14 témán keresztül, amelyek közül csupán négy foglalkozik a horosevói elszállásolással. A továbbiak bemutatják Sztálin szerepét az orosz pravoszlávia újjászületésében, a Győzelemben, illetve a szovjet sikerekben.

Kép: Sztálinra emlékeznek halála 62. évfordulóján Moszkvában, 2015.03.05. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez