Japán nem fogad menekülteket

Japánban 2014-ben több mint 5 ezren kértek menekültjogot, ami rekordnak számít az országban. A kérelmekből azonban mindössze 11-et fogadtak el.

Ezt mutatják az Igazságügyi Minisztérium legfrissebb adatai. A jogászok szerint az ország nem tesz eleget a menekültek jogainak védelméért.

A kérelmek száma 53%-kal nőtt az előző évhez képest, miközben az elfogadás aránya 0,2% volt: az egyik legalacsonyabb a fejlett ipari országokban.

„Az alacsony befogadási arány szégyenletes”- mondja a bevándorlási ügyekkel foglalkozó ügyvéd, Watanabe Sogo. 2013-ban összesen 6 menekültet fogadtak, ami a legalacsonyabb szám az elmúlt 15 évben.

„A külföldről érkező menekültek letelepedéséhez és védelméhez nincs megfelelően kidolgozott terv Japánban. Ezen kívül zavaros az a rendszer is, amelyik feldolgozza a kérelmeket. Ez áll az alacsony számok mögött”- mondta Isikava Mieko, a japán Menekültügyi Fórum igazgatója. „Nincs átfogó kormánypolitika ezen a téren, és vannak hiányosságok a rendszer átláthatóságát illetően” – tette hozzá.

2013-ban a legtöbb menedékkérő esetében Németország és az Egyesült Államok volt az elsődleges célország, ahol 109,580 illetve 88,360 menekültet fogadtak – derül ki az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának adataiból. Tokió befogadási aránya messze elmarad a globális átlagtól.

„A kérelmek számának növekedése egyébként annak tudható be, hogy Japán egyre népszerűbb a külföldi munkavállalók körében. Ők úgy próbálnak az országban maradni, hogy benyújtják a kérelmet a menedékjogra” – mondják a bevándorlási tisztviselők. A menedékkérelmek száma csaknem a négyszeresére emelkedett 2010 óta.

„A legtöbb ember nem politikai okból jön. Az olyan országokból, mint Nepál vagy Srí Lanka, az emberek egyszerűen szeretnének Japánban dolgozni”- mondta Kimizuka Hirosi, az Igazságügyi Minisztérium menekültjogi osztályának igazgatója.

Miközben Japánban óriási a munkaerőhiány, a kormány nem tartaná kívánatosnak, ha külföldi munkaerő bevonásával segítenének ezen. Sokak szerint egyszerűen nem szeretné, ha sok külföldi jönne, mert úgy gondolja: Japán a japánoké. Az elfogadott menekültjogi kérelmek nagyon alacsony aránya is azt bizonyítja, hogy a kormány nem híve a bevándorlóknak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez