Gyerekkereskedelem a világhálón Kínában

“Nyolc hónapos, egészséges kislány eladó! Nevelési költsége 200 ezer jüan. Csak komoly érdeklődők jelentkezzenek!” – ilyen hirdetés jelent meg a világhálón Kínában, ahol gyakran elrabolt gyerekeket árusítanak.

Például Hsziao úr kisfiát, akit a Gyöngy folyó deltájában raboltak el. A kisfiú lement a sarki üzletbe, hogy megvegye a kedvenc édességet magának. Sosem jött vissza. A papa eladta kis boltját. Vett egy kisteherautót, és azzal járja be Kínát. Feladott egy hirdetést is. 50 ezer jüanban került – ez 8000 dollár, több mint 2 millió forint. Járt már Tibetben is, de hiába. Fiának végképp nyoma veszett.

Hivatalos adatok szerint évente mintegy 20 ezer gyereket rabolnak el a hatalmas országban. Különösen a fiúgyerek értékes, mert ő továbbviszi a család nevét, és öregkorukban a szülők számíthatnak rá. A lány, hogyha férjhez megy, akkor az új család tagja lesz, vagyis kínai szokás szerint apósáról és anyósáról kell gondoskodnia, nem a saját szüleiről. Egy fiú ára átlagosan 100 ezer jüan – 16 ezer dollár, vagyis 4 és fél millió forint. Az ár nagyon függ attól, hogy hol árusítják a gyerekeket: a gazdagabb keleti tengerparti vidéken minden drágább.

Van persze, amikor a szülők maguk árulják a gyermekeiket a világhálón: a bevezetőben említett nyolc hónapos kislány esetében erről volt szó. Már persze akkor, ha hinni lehet az eladónak, aki 200 ezer jüanért, vagyis mintegy 32 ezer dollárért, 9 millió forintért árusította a nyolc hónapos csecsemőt. Miért akarta eladni saját lányát az anya? Mert szült egy ikerpárt, és három gyermeket már képtelen eltartani, miután a férje lelépett A rendőrség vizsgálja a gyanús ügyet, mely korántsem ritkaság Kínában.

A sajtó szerint nem is 20 ezer, hanem 200 ezer az évente elrabolt gyerekek száma az országban. A világhálón árusított gyerekek döntő többsége közülük kerül ki. Mi lesz az elrabolt gyerekekkel? Aki szerencsés, azt gyermektelen házaspár vásárolja meg. Számukra ez boldog családi életet is jelenthet. Azután persze nagy sokk, ha kiderül: a szülők nem vér szerintiek. A világhálón vették a gyerekeket. Amikor a felnőtté vált gyerek ezt megtudja, akkor gyakran keresni kezdi az igazi szüleit. Akiknek olykor azt a kínos kérdést kell feltenni: vajon miért adták el a csecsemőjüket a világhálón?

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez