Az Alibaba lemondott a “feltűnően szép külsejű hangulatjavító menedzserek” alkalmazásáról

Az Alibaba, Kína legnagyobb internetes kereskedő cége már nem keres különösen vonzó külsejű lányokat, hogy segítségükkel ösztönözze dolgozóit. A felhívást a cég az internetezők tiltakozása miatt törölte.

 Képzeljük el azokat az embereket, akik egész nap a számítógép előtt ülve oldanak meg meg feladatokat, problémákat, folyamatosan fejlesztik a cég alkalmazásait, felületeit. Ebbe a munkába könnyen be lehet fásulni. Erre próbált megoldást találni az Alibaba. Feladott egy hirdetést, melyben olyan lányokat keresett, akik csinosan, szépek, könnyedén képesek kapcsolatokat építeni, jó hangulatot teremteni, munkára ösztönözni a dolgozókat. Alibaba azonban ezúttal elszámította magát.

A hirdetést azután vonták vissza, hogy a közösségi oldalakon nagyon sokan felháborodásuknak adtak hangot. Az Alibaba azóta bocsánatot is kért, utólag azt közölte- „vicces kísérleti marketingnek” szánta a kezdeményezést- írja a Bloomberg. De ez nem tréfa, a női egyenjogúság vagy egyszerűen a jó ízlés hívei egyaránt kiborultak, mert a cég álláshirdetése valahogy így nézett ki:

Programozókat inspiráló specialista

A feladat: Hatékonyan ösztönözni a fejlesztői csapatokat, közelebb hozni őket egymáshoz, inspirálni a kiváló és tartós munkát.

Alapvető követelmény: Feltűnően jó külső. Nem kell, hogy páratlan tehetség légy, de törekedj arra, hogy megfelelően inspiráld a programozókat.

Helyszín: Hangcsou város

Mit várunk?

1.Először is nagyon fontos a jó megjelenés a programozók előtt. Még egy gyors pillantással is képes legyél ösztönözni őket. Légy olyan nyitott gondolkodású lolita, mint Sora Aoi (pornósztár), aki a legnagyobb kihívásokkal is szembeszáll. Ha természetesen szép vagy még smink nélkül is, akkor a programozók imádni fognak. Viselkedhetsz úgy, mint egy külföldi, lehetsz merész, vagy beszélhetsz méltóságteljesen, a lényeg, hogy úgy inspiráld a dolgozókat, mint egy kung fu mester a tanítványait.

2. Meg kell ismerned a programozókat, hogy támogatni tudd őket, és fel kell ismerned a különbséget a dicséret és a hízelgés között. El kell érned, hogy nyugodtak legyenek, és jó kapcsolatot építsenek ki egymással, hogy lelkesek legyenek és fejlődjenek. Olyan legyen a kapcsolatuk, mint amilyen a kötelék a katonák között a harctéren. Együtt győzzék le a legnagyobb kihívásokat is.

3.Korábban kelj, mint ők és találkozz velük, hogy közöld a napi feladatokat. Ellenőrizd, hogy hogyan ösztönzik egymást a feladatok elvégzésére.

4.Minden programozóban és mérnökben fel kell ismerni a rejtett potenciált. Kiváló hallással és kommunikációs készséggel lágyszívű férfiakká és nőkké teheted őket.

5.Legyél nyitott az új dolgokra. El kell viselned a fokhagymás és nagyon fűszeres ételeket.

6.Utazhatsz bárhová a világon – Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Japán, Hongkong, Brazília, Fülöp-szigetek – ahol szintén ösztönözheted a helyi programozókat.

Az Alibaba már korábban is több munkakörben alkalmazott különösen csinos hölgyeket, akinél a külső fontosabb volt, mint a szakmai alkalmasság, Sokuk később magas pozíciókat is betöltött, ami igencsak bosszantotta az iparágban dolgozó férfiakat és nőket.

„Ez nem csak sértés a nőkre nézve, de sértés mindenkire, különösen a programozókra”- mondja egy 26 éves egykori számítógépes szakember.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez