Nyírni vagy meghagyni? Hónaljkutya-csata a kínai közösségi oldalon

„Le kéne borotválnom a hónaljszőrömet?” Ez egy olyan kérdés, ami igencsak zavarja Xiao Meili-t, egy jól ismert női jogi aktivistát Kínában. Az interneten nemrég indult kampány a női hónaljszőr-divatért, de persze ellenzői is vannak.

„A lányok gyakran aggódnak a hónaljszőr miatt, mintha a szenny, vagy a civilizálatlanság jele volna”-mondta Xiao. „Meg kell adnunk a választás szabadságát, és el kell fogadnunk a nők testét természetes formájukban.”

Annak érdekében, hogy a kérdést tisztázza, a kínai közösségi oldalon, a Weibo-n hónaljszőrversenyt indított, hogy bátorítsa az embereket annak megtartására. Szerinte ugyanis a hónaljszőr levágása olyan trend, amit nem kell komolyan venni, és ami feleslegesen frusztrálja a lányokat, és csökkenti önbizalmukat.

„A testszőrzet a férfiaknál a „férfiasságot” jelképezi, sőt a szőrtelen hónalj nem része a hagyományos kínai szépségideálnak.”- mondta Xiao.

_83494866_chinaarmpithair5

Titokzatos és varázslatos

„Konfuciusz azt mondta: a testünket, a hajunkat és a bőrünket a szülők adták nekünk, és ezek nem sérülhetnek.”

Több ezer fiatal vett részt az online versenyen, és az egész világon elterjedt a hír, hogy Kínában a szőrös hónalj teszi vonzóvá a lányokat. Egyesek úgy vélik, hogy a szőrtelen hónalj nem része a hagyományos kínai szépségideálnak, mások szerint pedig nem illik nem levágni. A közönséget már maga a hír is megosztotta, de a kínaiak között is végtelen online vita indult.

Egyes kínaiak tehát azt próbálják nekünk bebizonyítani, hogy a hónaljszőr igenis titokzatos és elbűvölő része lehet a nőiségnek. Erre példaként említenek egy filmsztárt, aki egy 1930-as film forgatásán szándékosan növesztette meg hónaljszőrét a szerepéhez.

Azonban az interneten sokan kétségbe vonják Xiao feminista megközelítését a dolgot illetően.

„Mi ez a verseny? Senki nem kényszerít, hogy borotváljam a hónaljszőrömet. Azért csinálom, mert szerintem ronda”- írta egy nő a Weibo-n.

„Nem illik nem borotválni a szőrt, mindegy hogy férfiakról vagy nőkről van szó”- írta egy másik nő.

_83494867_chinaarmpithair1

Szeresd a hónaljszőrt

A sértések és a kritika persze nem volt váratlan dolog. Ami meglepő volt, az az emberek lelkes részvétele a versenyen, ami miatt a vita is kiteljesedett a neten. A téma valóságos internetes háborús övezetté varázsolta a Weibo-t.

„Főiskolai hallgató vagyok, szeretem a hónaljszőrt. Támogatom.” -írta egy diáklány.

Egyes kínai honlapok már nemzeti büszkeségként mutatták be a hónaljszőrös lányok képeit. Li Tingting női jogi aktivista is közzétett egy a fotót saját félmeztelen testéről, amin hónaljszőrét is büszkén megmutatja. Azt írta: büntessék a családon belüli erőszakot és a szeressék a hónaljszőrt.

A nőt egyébként csak nemrég helyezték ideiglenes szabadlábra, miután őrizetbe vették négy másik társával együtt. Több mint egy hónapig tartották őket letartóztatásban, mert olyan tiltakozást szerveztek, ahol a szexuális zaklatásra és családon belüli erőszakra hívták fel a figyelmet.

„Szerintem ez a verseny nagyon jó ötlet. A fogyasztási cikkek is nemi alapon készülnek. A piac tele van női borotválkozó készletekkel”- mondta Li. „El kéne végre gondolkozni, hogy miért is kötelesek a nők borotválni magukat.”

„A férfiak félmeztelenül sétálhatnak Kínában az utcán, akkor a nők miért nem?”- kérdezte. „A nőknek is fel kell szabadítaniuk elméjüket és testüket. Számomra a testem egy csatatér.”- állítja Li.

(Fotó: Weibo)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez