Kína külföldön: A világ 5 leghíresebb kínai negyede

Kedves Kínába vágyók! Ha szeretnének egy kis ízelőt kapni abból, hogy milyen az élet a Kínai Népköztársaságban, ajánlunk 5 olyan helyet a világban, ahol megtévesztő a hasonlóság.

Kínai étel, fantasztikus piac, keleti kultúra, látnivaló, és minden mi szem szájnak ingere. Lassan minden nagyvárosnak van egy kínai negyede, ahol egy kisebb Kína zsibongó környezete alakul ki. Most megmutatjuk a világ 5 legjobb kínai negyedét.

San Francisco – Egyesült Államok

Ikonikus, cseréptetős sárkánykapujával emelkedik ki San Francisco kínai negyede, a burjánzó Chinatown. Nem csak ez a legnagyobb kínai negyed Ázsián kívül, de az egyik legrégebbi is. Története 150 évre nyúlik vissza. Az első bevándorlók a 19. század közepén érkeztek ide,  dolgozni özönlöttek át Amerikába. Vasutat építettek vagy aranyat bányásztak a Sziklás-hegységben. Mi több, a területet széles körben tekintik a nyugatiasodott kínai konyha bölcsőjének, ami már tartalmazza a nyugaton is közkedvelt kínai ételeket.

Johannesburg, Dél-Afrika

Szintén bevándorló munkások alakították ki a johannesburgi kínai negyedet, ami eredetileg a belváros szívében volt. A munkások itt is bányákban kezdtek dolgozni. A városfejlesztés előtt a kínaiak elszórva éltek, aztán létrehozták a mostani kínai negyedet. A hely most szupermarketek, illatos-omlós éttermek, halpiacok, zöldségesek, bazárok otthona.

Bangkok, Thaiföld

Annak köszönhetően, hogy Thaiföld nincs olyan messze Kínától, itt van a világ egyik leghatalmasabb kínai negyede. Szédítő a hangzavar, megy az ékszerkereskedelem, zsúfolt élelmiszer boltok sora nyúlik el hosszan, na és persze éttermek egymás hegyén-hátán, rendszertelenül. Itt különösen jellemzőek azok az útszéli ételstandok, ahol mindig friss, külföldiek számára ismeretlen, de annál ínycsiklandóbb ételeket lehet vásárolni. Nem ritkák a drága selyemüzletek sem, ahogy az ékszerüzletek, a műszaki boltok is a végtelenségig megtalálhatók.

London, Anglia

Bár a kínai emigránsok folyamatos mozgásával a londoni kínai negyed az elmúlt száz évben vándorolt, a gazdag hagyományokkal rendelkező kultúra és konyha most a Shaftesbury Avenue utcáin fedezhető fel. Minden bizonnyal erős a keleti befolyás a körzetben.A központban rengeteg étterem hirdeti fűszeres ételeit, mindenhol piros lámpások világítják meg a kőoroszlánokat, és olykor még egy-egy pagoda is felfedezhető.

Szingapúr

Szingapúr önmagában érdekes városállam, ami a világ egyik legmultikulturálisabb országa. Az utazók itt fedezhetik fel az egyik legelevenebb kínai negyedet. Az egész területet áthatja a viktoriánus építészet, és a hagyományos kínai homlokzatok és díszítés keveréke. Természetesen itt is megtalálhatók a standok, hagyományos kínai ételekkel, nem beszélve az óriási piacokról. Szingapúrba már csak azért is érdemes ellátogatni, mert számos kultúrát szemlélhetünk meg egyszerre.

Nos, ha valaki netalántán a fent említett városokban jár, ne hagyja ki a kínai negyedet, ami kis betekintést nyújt a nyüzsgő kínai nagyvárosok különös világába.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 8 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez