A Likud-alapító nem szavaz a Likudra – Netanjahu miatt

Csalónak nevezte Benjamin Netanjahut a Likud egyik volt minisztere. A párt egyik alapítója pedig kijelentette: nem fog a Likudra szavazni, mert nem akarja, hogy újból Netanjahu legyen a miniszterelnök. És erre szólított fel másokat is. Március 17-én, vagyis holnap tartják a választásokat Izraelben: a helyzet és a kampány fokozódik.

Dan Meridor ex-miniszter és Mordechai Tzipoei, a Likud egyik alapítója egyaránt jelezte: nem támogatja a saját pártját a holnapi izraeli választásokon. A két prominens politikus egyformán érvel: nem akarják, hogy hatalomban maradjon Netanjahu kormányfő.

“Bibi a legnagyobb csaló a világon. Édesek a szavai, különösen, amikor angolul beszél, de ha pszichológusok vagy más szakemberek elemzik a beszédeit, világos, hogy képtelenségeket beszél” – így Meridor. A többszörös ex-miniszter a hét végén nyilatkozott a Yedioth Aharonoth-nak. Meridor a Likud egyik “hercegének” számít, ezt a kifejezést a pártalapítók fiaira használják az izraeli politikában. Nemrégiben hagyta el immár másodszor a Likudot.

Meridor mindig is inkább a párt pacifistább szárnyához tartozott. Élesen bírálta a kormányfőt Izrael növekvő diplomáciai elszigeteltsége, illetve a szerinte antidemokratikus vezetési stílusa miatt. “Elvesztettük az utat. Ha nem váltunk irányt, jéghegynek ütközünk” – mondta az említett interjúban.

Közben Mordechai Tzipoei, aki a Likud elődjének, a Herutnak a milíciájában volt parancsnok még Izrael állam megalakítása előtt, szintén éles szavakkal illette Netanjahut. A harcosból lett, most 91 éves politikus, aki többször is volt miniszter a ’70-es, ’80-as években, azt mondta a Yedioth-nak: hosszú likudos múltja ellenére ezúttal nem fog a pártra voksolni. “Világosan kijelentem: Nem kell Netanjahura szavaznunk”.

A közvéleménykutatók szerint a balközép szövetség, a Cionista Tábor növelte az előnyét a kormányzó jobbközép Likuddal szemben, a hétvégén 26:22 volt az arány.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez