Az olaj helyett az ivóvíz lett a terroristák közkedvelt célpontja a Közel-Keleten

Rendkívül szomorú és súlyos dologra hívta fel a figyelmet a Nemzetközi Vöröskereszt: a szélsőséges iszlamista és terrorista csoportok egyre gyakrabban zsarolnak az ivóvízzel, miközben gyakran támadnak meg fontos ivóvíztározókat.

A súlyos harcok miatt számos oázis, kút, vízvezeték semmisült meg a Közel-Keleten. Ez nemcsak azt jelenti, hogy szennyezett vízhez jutnak hozzá a helyiek, hanem hogy egyáltalán nem jutnak hozzá semmilyen folyadékhoz” – nyilatkozta Robert Mardini, a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) észak-afrikai és közel-keleti szekciójának vezetője.

A nyilatkozatban szörnyű dolgokról tett említést Mardini: a szélsőséges militánsok és terroristák szinte állandóan támadják az ellenség vagy akár a civilek fontos ivóvíztározóit és a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúrát. Ezzel páratlan méretű népvándorlást idéznek elő, több száz fős falvak ürülnek ki, mert hirtelen nem jutnak vízhez és végső elkeseredettségükben a sivatagon próbálnak meg átjutni az emberek.

A másik probléma a terroristák által uralt területeken, hogy “zsarolási alapként” használják fel a vizet: ha a helyiek nem támogatják a dzsihadistákat, vagy fellázadnak ellenük, akkor megsemmisítik a település ivóvízkészletét, vagy döglött állatokat dobnak a kutakba, ezzel mérgezve meg a vizet. A jelentés szerint az Iszlám Állam gyakran él ilyen módszerekkel az iraki al-Anbár tartományban, ahol így próbálja  sakkban tartani a helyi szunnita törzseket.

Az “ivóvíz, mint fegyver” koncepciót leginkább az iraki, szíriai, líbiai területeken működő fegyveres szervezetek alkalmazzák. A szíriai kormány  már nem csak fegyvereket és lőszert, hanem ivóvizet is kénytelen nagy mennyiségben importálni. Az öt éve tartó harcok alatt Damaszkuszban és Aleppóban megsemmisült a szennyvíztisztító üzemek nyolcvan százaléka és az ivóvíztartályok legalább kétharmada.

Jemenben szintén hasonló folyamatok vették kezdetüket. Az arab világ legszegényebb államában, amely évtizedek óta kénytelen megtapasztalni a káoszt, már nincs rendes tisztálkodás. Az ICRC jelentésből kiderült, hogy minden évben jelentősen csökken az ország vízkészlete. Ráadásul a jövő sem túl biztató:

Ha így megy tovább, Szanaa 2025-re teljesen kimerül, és nem lesz több ivóvíz a fővárosban.

 

A kép forrása:

Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez