Felfüggesztették a diákja haját levágó tanárt

A tanárnő úgy gondolta: megbünteti a diáklányt, amiért az nem hord kendőt. Fogott hát egy ollót, szépen odasétált a padhoz, és belenyírt a lány hajába. Az “önbíráskodásért” felfüggesztették.

Mindez Egyiptomban történt. Ahol egyes muszlim országokkal, például Iránnal vagy Szaúd-Arábiával ellentétben egyáltalán nem kötelező a kendőviselet. Igaz, míg 20 évvel ezelőtt még tízből körülbelül egy nő fedte be a fejét, mára ez az arány nagyjából megfordult.

Az incidens Fajúm kormányzóságban történt, tehát igazán nem messze, mindössze néhány tucat kilométernyire Kairótól, vallásórán. Az ötödikes Noura – így hívják a lányt – azt mondta az állami MENA hírügynökségnek: ő könyörgött a tanárnőnek, hogy hagyja békén, azt is megígérte, hogy eztán kendőt hord majd. De hiába. Ez nem az első ilyen eset volt Egyiptomban. Ahol egyébként nem csak hogy nem kötelező a kendőviselet, de a lakosság tizedét a kopt keresztények teszik ki, akiknél még csak nem is szokás az ilyesmi.

Az egyiptomi nemzeti nőtanács és a nőjogi központ egyaránt elítélte a történteket, az utóbbi azt követelte, hogy ne csak az iskola vizsgálja ki az esetet, de büntetőeljárás is induljon a tanárnő ellen, és ne is engedjék vissza őt tanítani  – írja a Daily News Egypt. És a maximális büntetést szabják ki rá, amiért fegyverként használható tárgyat (ollót) tartott magánál az osztályban.

A kormányzóság is közleményt adott ki. Ebben nem csak a gyerekek elleni erőszak vagy rossz bánásmód tilalmára hívta fel a figyelmet, de arra is, hogy egyre nagyobb tért hódít a radikalizmus az egyiptomi iskolákban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez