Jemen: Az elnök Rijádban, a légicsapások folytatódnak

Ádenból a szaúdi fővárosba érkezett Hádi jemeni elnök, akit a síita húszi felkelők űztek el a fővárosból, Szanaából. Közben folytatódtak a szaúdiak vezette nemzetközi koalíció légitámadásai a lázadók ellen, civil áldozatokkal.

Most jött az első hír a jemeni elnök hollétéről azóta, hogy szerdán tovább menekült Ádenből. Rijádból állítólag még tovább utazik Hádi, mégpedig Egyiptomba, hogy részt vegyen az Arab Liga szombati csúcsértekezletén.

A szaúdiak vezette légicsapások második éjszakáján megint a lázadók fővárosi és környékbeli állásai voltak a célkeresztben, valamint egy légi bázis a déli kikötőváros, Áden mellett. Civil áldozatokat is követelt a bombázás, az AFP eddig összesen 39 halottról tud. Ádenben összecsapások voltak a Hádi elnökhöz hű erők és a síita húszi felkelők között.

A BBC tudósítója arról számolt be, hogy a légicsapások után az emberek megrohanták a katonai objektumokat, hogy lássák: mekkora a pusztítás. Újabb bombázásoktól tartva sok család hagyta el a fővárost, hogy biztonságos helyet keressen magának. Hosszú sorok állnak a benzinkutaknál, az emberek attól félnek, hogy üzemanyaghiány lesz. Sok üzlet és üzem bezárt, a tanítást egyelőre felfüggesztették Szanaában.

Sok fővárosi a BBC szerint azt reméli, hogy a légicsapások véget vetnek a válságnak, amiért ők a húszikat okolják, pontosabban azt, hogy azok elfoglalták Szanaát. Ugyanakkor a felkelők támogatói, az előző elnök, Szaleh hívei dühödten tüntetésekre szólítják fel az embereket, hogy így tiltakozzanak a légicsapások ellen. Sőt: a közösségi médiában Szaúd-Arábia lerohanását szorgalmazzák, és a stratégiai jelentőségű Báb-el-Mandeb szoros lezárását. Ez a szoros köti össze az Ádeni-öblöt a Vörös-tengerrel, rajta keresztül zajlik a világ tengeri kereskedelmének jelentős része.

Az előzményekről, visszhangokról és a körülményekről itt olvashatnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez