A halál angyalának apja. Hős, vagy Irán iraki poszterarca?

Ayyub Faleh al-Rubaie, vagy ahogy a Facebookon és a köztudatban szerepel, Abu Azrael az Iszlám Állam ellen harcol Irakban. Felvett neve annyit tesz: a halál angyalának apja. Csaknem 300 ezer like-ot gyűjtött össze a legnagyobb közösségi portálon.

Az Iszlám Állam ellen harcol, közben öt gyermeket nevel, és még arra is van ideje, hogy rendben tartsa a közösségi oldalát, rendszeresen adjon muníciót azoknak az ezreknek, akik követik őt a Facebookon. Vagy a Twitteren.

A Bagdadban született “Abu Azrael” egy síita milícia tagjaként segíti az iraki kormányt az iszlamisták elleni harcban. Az AFP azt írja: a fekete szakállas, karddal hadonászó férfi testesíti meg sok iraki számára a megtorlást az országuk egy részét megszállva tartó brutális dzsihádharcosokkal szemben. Hívómondata az “illa tahin”, vagyis hogy addig morzsolja az iszlamistákat, amíg azokból más nem marad, mint liszt finomságú por.

Ez nagyon vonzó azoknak az irakiaknak, akik látták, hogyan szaladt szét a kormány hadserege múlt nyáron, amikor az ISIS offenzívát indított az országukban. A hivatásos fegyveres erő kudarca után Bagdad önkéntesekhez fordult. Sokaknak most Abu Azrael jelképezi azt az erőt, amely képes szembeszállni a dzsihadistákkal. De a bosszúvágy és a milíciák feletti kontroll hiánya veszélyes kombináció – írja az AFP. Ezek a fegyveres csoportok gyakran zaklatják a civileket, gyerekeket rabolnak el, kivégzéseket tartanak.

Abu Azrael Tikrit mellett, egy katonai táborban nyilatkozott a francia hírügynökség munkatársának. Azt mondta: esküszöm az Istenre, nem leszek könyörületes velük. (a dzsihadistákkal). 300 ezer Facebook-like-ját ( a posztjaira) állítólag kíméletlenségének és jó humorának köszönheti. A BBC szerint az iráni különleges erőkben kapott kiképzést.

Irán jelenléte Irakban megkérdőjelezhető és aggasztó – véli a Washington Post-ban David Petraeus tábornok, aki az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának egykori parancsnoka, és rövid ideig a CIA-t is vezette. Az egész iraki hadszíntér az ő parancsnoksága alatt állt 2007-ben. Nos, a tábornok szerint Irak legnagyobb problémája nem az Iszlám Állam, hanem az Irán által támogatott síita milíciák.

Irán propagandagépezetének pedig a BBC szerint Abu Azrael az arca. Fejszével, karddal és gépfegyverrel a képein. Az AFP hírügynökségnek azt mondta: harcolt már az amerikaiak iraki inváziója ellen is. Az iraki állami tévé szerint valójában tornatanár, a BBC viszont úgy tudja, hogy magasan képzett katona.

“Láthatjátok, hogyan viszem suliba a srácaimat, mennyire békés ember vagyok. De az ISIS-nek másik arcomat mutatom” – írja a Facebookon. A milícia, amelynek a tagja, szintén gyakran posztol róla fotókat és videókat.

 

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez