Lerombolták Szaddam sírját is a tikriti csatában

12 éve még Irak teljhatalmú ura volt. Mára már díszes síremlékéből is csak néhány oszlop maradt. Szaddam Huszein nyugvóhelyét a földdel tették egyenlővé az Iszlám Állam ellen vívott harcokban.

A mauzóleum al-Awya faluban állt: az AP amerikai hírügynökség felvételei szerint mára alig maradt belőle valami. A diktátor szülővárosáért, a stratégiai fontosságú Tikritért folyó harcokban rombolták le. Az iraki fegyveres erők és az Irán támogatását élvező síita milícia próbálja kiszorítani onnan az iszlamistákat.

Szaddam sírja tavaly óta üres. Az ex-elnök maradványait a helyi szunniták állítólag kiemelték és ismeretlen helyre vitték. A harcok Tikrittől északra és délre új lendületet vettek tegnap, a síita fegyveresek azt ígérik, 48 órán belül teljesen a kezükön lesz a város. A síremlék, a várostól délre, beton romhalmaz. Poszterméretű Szaddam-portréit síita zászlók váltották fel, és a síita parancsnokok fotói: köztük Kwasszem Szoleimani iráni tábornoké, a síita erők főtanácsadójáé.

IRAQ-POLITICS-ANNIVERSARY-SADDAM

A BBC tudósítója szerint az Iszlám Állam elszántan védte a falut, sok bombát és aknát hagyott hátra.

 A helyi szunniták ennek ellenére arra gyanakszanak, hogy a mauzóleumot szántszándékkal rombolták le a síita harcosok. A környéket szinte kizárólag szunniták lakják, akiket meglehetősen nyugtalanít, hogy a síiták ekkora erővel és fegyverekkel nyomultak be a területre.

Felekezeti bosszútól tartanak, amiért az Iszlám Állam üldözi és irtja az általa elfoglalt területeken a síitákat. De nem csak őket. A Guardian szerint a helyi szunnita törzsi harcosok nem könnyű szívvel szövetkeztek a síitákkal és a hadsereggel Tikrit visszafoglalására. De ők is bosszút akarnak állni. Egyikük, akinek 16 rokonát gyilkolta meg és egész családját rettegésben tartotta az ugyancsak szunnita Iszlám Állam, azt mondta a brit Guardian tudósítójának: bosszút akarnak állni azokon az ISIS-harcosokon, akik megölték a gyerekeiket. 

Az Iszlám Állam már augusztusban azt állította, hogy Szaddam sírját teljesen megsemmisítették, de a helyi előljárók ezt tagadták, azt mondták, hogy csak kisebb károk estek akkor a kifosztott mauzóleumban. Szaddam Huszeint 2003-ban fogták el az Irakot megszálló amerikai erők. Egy iraki bíróság halálra ítélte emberiesség elleni bűnökért, síita muszlimok és kurdok meggyilkoltatásáért. 2006-ban felaklasztották, és a következő évben helyezték el a testét a mauzóleumban. Amely egy nyolcszögletű márvány építmény volt, a tényleges sír fölött virágágyással.

Az iraki média szerint a hívei múlt nyáron kiemelték az ex-diktátor holttestét, mert attól tartottak, hogy kár eshet benne. Tikritet tavaly júniusban foglalta el az Iszlám Állam, és a hónap eleje próbálja visszaszerezni a síita harcosokkal együtt az iraki hadsereg. A hírek szerint néhány száz dzsihádharcos tartja még a város központját, velük szemben 20 ezer síita milicista, 3 ezer kormánykatona és a szunnita törzsek fegyveresei állnak. Bagdad szerint Tikrit visszafoglalásával megnyílhat az út az Iszlám Állam kezén fekvő Moszul felé, amely Irak második legnagyobb városa.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez