Nem csak az ISIS végez ki gyerekeket

Tegnap került ki az internetre a videó, amelyen az iraki hadsereg tagjai kivégeznek egy 11 év körüli fiút, aki szerintük együttműködött az Iszlám Állammal. Az általunk elérhető képsoron a lövés nem látható; csak a fegyveresektől körülvett, sarokban kuporgó, fegyvertelen fiú.

A hírügynökségek beszámolója szerint a tizes évei elején járó fiú az iraki hadsereg ellen fogott fegyvert Diyala tartományban, és az Iszlám Államhoz tartozott.  Az Iraqi Observatory for Human Rights, a londoni székhelyű megfigyelő szervezet igazgatója, Mustafa Saadoun az Al Hadath hírcsatornának nyilatkozva barbár bánásmódként ítélte el a lelövését. Azt mondta: igaz, hogy a gyerek részt vett az iraki hadsereg és civilek elleni akciókban, de ez még nem igazolja a kivégzését. “Semmilyen nemzetközi vagy iraki törvény nem ad jogot senkinek arra, hogy kiskorúakat öljön meg.”

Az Iszlám Állam elleni harcában az iraki hadsereg erősen rá van utalva a síita milíciákra, amelyeket az utóbbi időben egyre gyakrabban ér az a vád, hogy bántalmazzák a szunnita közösségek tagjait. Néhány órával azután, hogy a hadsereg több fegyveres csoporttal, így a kurd erőkkel együtt megkezdte a héten az offenzívát Szaddam Huszein szülővárosa, Tikrit visszafoglalására, az ENSZ iraki különleges megbízottja arra figyelmeztette a katonákat, hogy hagyják békén a civileket.

Jogvédő csoportok szerint azonban nagy veszélynek vannak kitéve a 30 ezer fegyverest felvonultató támadásban a környék lakói. A hadsereg oldalán is harcoló síita fegyveres milíciák gyakran hajtottak végre megtorló felekezeti támadásokat a konfliktuson kívül álló szunnita közösségek ellen – mondja az AFP hírügynökségnek az Amnesty International vezető tanácsadója, Donatella Rovera. Aki attól tart, hogy szaporodni fognak az ilyen támadások.

Az iraki hadsereg előző nagy és sikeres offenzívájában, Dilyala tartományban, ahol a videó is készült, állítólag 70 szunnita falusival végeztek a síita milicisták.  Haider al-Abadi kormányfő azt ígérte, kivizsgálják a mészárlást. És arra szólította fel a tikritieket, hogy szálljanak szembe a várost nyár óta uraló Iszlám Állam fegyvereseivel. Parlamenti beszédében arról is szólt, hogy ebben a csatában senki sem lehet semleges, aki pedig mégis megpróbál az maradni, az de facto az ISIS oldalán áll.

Ezt a kijelentést aggasztónak találja a Human Rights Watch. Joe Stork, az emberjogi szervezet észak-afrikai és közel-keleti igazgatóhelyettese azt mondja: mindenkit, aki nem vesz részt fegyverrel a harcokban, civilnek kell tekinteni, és meg kell védeni.

“A civileket védelem nélkül hagyta az iraki hadsereg, amikor az Iszlám Állam tavaly városokat és falvakat rohant le. Nem szabad büntetni őket azért, mert  a hadsereg béna volt és elbukott, nem tudta vagy nem akarta megvédeni a lakosságot.” Stork arra utalt, hogy az iraki hadsereg összeomlott és megfutamodott, amikor tavaly nyáron offenzívát indított az ISIS. Az iszlamisták így aztán Irak harmadát a kezükre tudták keríteni.

Abadi ugyan arra szólította fel a hadsereget, hogy a legnagyobb gonddal bánjon a civilekkel, de arra sehol nincs garancia, hogy a szövetségeseikkel, így a milíciák tagjaival is be tudják ezt tartatni. Ráadásul mechanizmus sincs arra, hogy elszámoltassák őket, ha mégis bántják a polgári lakosságot – írja az AFP.

Fotó: iraki katonák és velük szövetséges milicisták Tikrit előtt. Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez