Nők indulnak Európa utolsó diktátora ellen?

Bár három nő is kijelentette, hogy szívesen indul a novemberi elnökválasztáson Beloruszban, szakértők szerint ez nem az esélyegyenlőség, hanem az érdektelenség jele. Maga Lukasenko pedig azt mondta erre: Isten ments!

Egy női elnökjelölt már két éve téma Beloruszban. Legelőször a 36 éves Olga Karacs beszélt államfői ambícióiról. Ő nem csak fiatal kora miatt érdekes, hanem azért is, mert a főváros helyett Vityebszkben építi politikai karrierjét. Ugyanakkor szociális problémákkal nem foglalkozik.

Másodikként az 53 éves televíziós műsorvezető, Jelena Aniszim jelentette ki, hogy kész indulni az elnöki székért. Szavazói sem a hatalomban, sem az ellenzékben nem hisznek, szerinte így gondolkodik a belorusz társadalom fele. Ugyanakkor különösebb figyelmet még nem vívott ki politikai tevékenységével.

A Gramada szociáldemokrata párt híres és tapasztalt politikusa, a 63 éves Irina Vestard sem zárta ki saját indulását az elnökválasztáson. Negyedikként Tatyjana Korotkevics jöhet még számításba, aki a „Mondj igazat” társadalmi kampány aktivistája. A pszichológus végzettségű 38 éves nő a minszkiek életkörülményeivel foglalkozik.

Bár mostanában sok belorusz honlap agitál a női elnökjelöltek mellett, a helyi megfigyelők igen szkeptikusak. Ennek az érdektelenség és a patriarchális társadalmi berendezkedés lehet az oka – derül ki a Nyezaviszimaja Gazeta cikkéből.

Alekszandr Klaszkovszkij politológus szerint a női téma a valódi politikai diskurzus hiánya miatt népszerű. Beloruszban a politikai berendezkedés nem demokratikus, ami miatt a nemzetközi közösség és a nemzetközi szervezetek is rendszeresen támadják. Azt is elmondta a szakértő, hogy egy esetleges elnök asszony körülbelül akkora szenzációnak számítana az országban, mintha marslakók érkeznének a Földre. A dolog képtelenségét több szinten is megerősítették.

Amikor először került szóba a női elnökjelölt, az utca emberét kérdezték az újságírók. A minszkiek többsége szerint az ország vezetése nem női munka. Ezen a véleményen van a már 21 éve hivatalban lévő államfő, Alekszandr Lukasenko is. Az Európa utolsó diktátoraként is emlegetett elnök újságíróknak korábban kijelentette: „Ez nem női dolog, ez nehéz. […] Mi szlávok nem nagyon fogadjuk el, ha egy nő az elnök. Ez teljesen férfihivatás. Nem kell maguknak beavatkozni az elnökségbe: ez nyomorúság, bánat, Isten ments!” A Központi Választóbizottság egyébként női elnöke, Lidia Jermosina még ennél is keményebben fogalmazott az ellenzéki akciókban résztvevő női politikusokról: „Ülnének inkább otthon, főznék a levest, ahelyett, hogy az utcán sasszéznak.”

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez