500 millió eurós német támogatás Ukrajnának

Angela Merkel német kancellár elismerően beszélt Ukrajna reformjairól, amikor találkozott Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökkel. Merkel 500 millió eurós támogatást ígért, és sürgette: tartsanak mielőbb választásokat Kelet-Ukrajnában is.

A fegyverek árnyékában nehéz választási kampányt folytatni – mondta Jacenyuk ukrán kormányfő, aki megköszönte Németország támogatását. Angela Merkelnek kiemelkedő szerepe volt abban, hogy Minszkben német-francia közvetítéssel megszületett az az ukrán-orosz megállapodás, mely fegyverszünethez vezetett el. Merkel ugyanakkor hangsúlyozta: még nem minden nehézfegyvert vontak ki a háborús övezetből, pedig ebben Minszkben megállapodtak. Hasonlóképp megállapodás született arról is, hogy választásokat rendeznek Ukrajna keleti részén, melyet a szeparatisták tartanak az ellenőrzésük alatt.

Németország határozottan ellenzi, hogy a Nyugat fegyvereket szállítson Ukrajnának, míg az Egyesült Államokban a republikánus ellenzék nyíltan erre ösztönzi Obama elnököt. Németországnak Oroszország fontos gazdasági partnere. Merkel kancellár Davosban arról is beszélt, hogy Németország, az Európai Unió néhány más országához hasonlóan,  élénken érdeklődik az eurázsiai együttműködés iránt. Ez Putyin elnök kedvenc gazdasági programja, mely Oroszország irányításával közös piacot hoz létre a volt Szovjetunió néhány tagállamában. Putyin azt szerette volna, ha Ukrajna is ennek az eurázsiai együttműködésnek lesz a tagja, de Kijevben ezt határozottan elutasítják. Ma Ukrajna nyugati irányban keresi a kiutat a gazdasági és társadalmi válságból. Ebből a szempontból lehet fontos az az 500 millió eurós hitel, melyet Németország nyújt a súlyos gondokkal küzdő Ukrajnának.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez