Csak a keresztényeket végezték ki

Véres véget ért a kenyai túszdráma. A garissai egyetem keresztény diákjai közül közel 150-et gyilkoltak meg.

A támadás hajnalban kezdődött – fegyveresek rohanták meg a Garissai Egyetem kollégiumát. Bár éjszaka volt, és a legtöbben aludtak, senkit sem ért teljesen váratlanul a támadás. Lukács Balázs, a kampalai Magyar Ház vezetője a Globoportnak elmondta, a környéken folyamatosan tartanak terrortámadástól, és az egyetem diákjai az utóbbi időben már többször panaszt tettek azért, mert kevésnek tartották az egyetem őrzését. A két biztonsági őrt a támadók valóban könnyedén ártalmatlanná tették, és a rendőrség, illetve a hadsereg egységeinek kiérkezéséig elbarikádozták magukat a kollégium épületében.

Jellemző a helyzetre, hogy egészen estig pontosan azt sem tudták, hány hallgató van a terroristák fogságában.  Az egyetemnek összesen több, mint 800 diákja van. Többségük keresztény. A terroristák a muszlim diákokat elengedték, csak a keresztényeket tartották túszul.  Végül, hivatalos információk szerint 147-üket ölték meg. A többieknek vagy sikerült elmenekülni, vagy elrejtőztek as túszejtés idejére. A Garissa egyetemről több, mint ötszáz tanulót mentettek ki, legalább 79 sérültről tudnak. A kenyai belügyminiszter, Joseph Nkaiserry azt nyilatkozta: négy támadót megöltek. A korábbi hírek arról szóltak, hogy öt fegyveres támadta meg az egyetemet. A biztonsági erők még keresik, hogy bujkálhatnak-e valahol támadók. A miniszter szerint 90 százalékos biztonsággal jelenthető ki, hogy már nincs veszély.

A KKM jelenlegi ismeretei szerint magyar állampolgár nem tartózkodik a tartományban, így a támadásnak vélhetően nincs magyar áldozata. A minisztérium a kenyai magyar nagykövetség segítségével folyamatosan nyomon követi a jelenleg is zajló eseményeket – olvasható a tárca közleményében.

Ugyanez a terrorista csoport volt az, amely két évvel ezelőtt Nairobiban, Kenya fővárosában támadott meg egy bevásárlóközpontot. Annak az akciójuknak 67 halálos áldozata volt. Az Al Shabaab kapcsolatban áll ma már az Iszlám Állammal is – úgy tudni a mostani támadás során is több keresztény diákot lefejeztek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez