Megelőzhették volna a kenyai diákok lemészárlását?

Erre enged következtetni az, hogy az ország belügyminisztere arról beszélt: a biztonsági erők figyelmen kívül hagyták azokat a hírszerzési jelentéseket, amelyek előre figyelmeztettek arra, hogy a Garissai Egyetemen készül lecsapni az iszlamista Al-Shabab. A hanyagság 148 ember, főként diákok életébe került.

Joseph Nkarissery, aki egyébként személyesen felel a kenyai biztonsági helyzetért, azt is beismerte, hogy a támadásra adott választ sem koordinálták megfelelően. Az al-Kaidával szövetséges szomáliai terrorcsoport fegyveresei a hajnalban kezdődött és késő éjszakáig tartó akcióban összesen 148 emberrel végeztek április 2-án. Az áldozatok többsége diák volt. Az iszlamista fegyveresek különválasztották a keresztény és a muszlim fiatalokat: az előbbieket lelőtték, az utóbbiaknak megkímélték az életét.  

A kenyai hatóságokat sokan bírálták azért, mert a biztonsági erők nem voltak a helyzet magaslatán. A már idézett belügyminiszter vizsgálatot is indított emiatt, és hét magas rangú rendőrtisztet fel is függesztett beosztásából.

A kenyai egyetemek most mindenhol erőszak veszélyére hívják fel a diákok figyelmét. Állítólag a Garissai Egyetem rektora is a biztonság megerősítését kérte, de hiába. Pedig a diákok korábban többször panaszt tettek azért, mert kevésnek tartották az egyetem őrzését. A két biztonsági őrt a támadók valóban könnyedén ártalmatlanná tették. Az intézményt ért támadás volt az al-Shabab legvéresebb terrorakciója Kenyában.

Az ottani angol nyelvű Daily Nation éppen ma közölt riportot egy középiskolai tanárról, akinek a lánya is ott volt az egyetemen azon a napon. Az üzleti irányítást tanuló Risperről nem tud semmit a családja: sem őt, sem a holttestét nem találták meg mindmáig. Az édesapa 27 napja minden reggel elindul Nairobiba, hogy hírt kapjon róla. Felkeresi a halottasházakat, az utcákat rója – abban bízik, hogy egyszer csak szembe jön vele a lánya. De sehol semmi nyom. “Az édesanyja depresszióba esett. Nagyon összezavarodott. Nem eszik, nem alszik. Éjjel és nappal mást sem tesz, csak sír” – mondja az apa. Aki holnap reggel is Nairobiba indul. Újra és újra végigjár mindent, nem akar hibázni.

Fotó: Risper, akit még mindig keres az édesapja. Nation Media Group

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez