Bíróság előtt a volt kémfőnök

Ne csak a legyeket kapdossátok el, de fogjátok el a tigriseket is!- így indította a korrupcióellenes kampányt Kína frissen megválasztott első embere 2012 őszén. Akkor távozott a hatalom szentélyéből Csou Jungkang, a belbiztonság főnöke, aki most bíróság elé kerül Tiencsinben.

Ebben a 12 milliós városban van állítólag házi őrizetben az a 72 éves politikus, aki a korrupcióellenes kampány eddig legmagasabb rangú áldozata. Csou Jungkang ugyanis tagja volt a Kínát kormányzó kommunista párt legfelső vezetésének, mely évtizedek óta érinthetetlen volt. Utoljára 1980-ban állítottak bíróság elé ilyen magas rangú vezetőket Kínában, de ők a Nagy Kulturális Forradalom vezetői voltak Mao elnök utolsó éveiben /1966-76/. Köztük volt Mao elnök özvegye, Csiang Csing asszony is, aki azután a börtönben öngyilkos lett. A kommunista párt központi lapja hozzájuk hasonlította Csou Jungkangot, akit a “párt árulójának” neveztek, hozzátéve: korábban z ilyenek “halállal lakoltak súlyos bűneikért!”
Ki volt Csou Jungkang, a kommunista párt első számú árulója? Tipikus párttitkár, aki a politikai karriert összekötötte a pénzszerzéssel. Korábban ő volt az olaj császár Pekingben, de szolgált az egyik legnépesebb déli tartomány első számú vezetőjeként is. Karrierje csúcsát akkor érte el amikor bekerült a hatalom szentélyébe, a Politikai Bizottság Állandó Bizottságába. Ők vezetik a 86 milliós kommunista pártot, mely vaskézzel irányítja az 1,4 milliárd lakosú Kínát. Csou Jungkang irányította a rendőrséget és az igazságszolgáltatást. Mellesleg pedig pénzt csinált és nem is keveset: a nyomozók 90 milliárdos vagyont koboztak el- ez nem egészen 15 milliárd dollár vagyis amerikai mércével is szép összeg!
Ez a hivatalos vád, de nem biztos, hogy Csou Jungkang ezért kerül bíróság elé. Nem ezért nevezte őt a párt árulójának a Zsenmin Zsipao hanem mert puccsot kísérelt meg a Tiltott Városban Pekingben. Miért? Mert amikor kiéleződött a hatalmi harc Kínában az első számú vezető posztjáért akkor nem a hivatalos jelöltet hanem annak ellenfelét támogatta. Csakhogy az ellenfél, Po Hszilaj akkor már szintén korrupcióellenes vizsgálat alanya volt! A pártvezetés többsége Hszi Csinpinget, a hivatalos jelöltet támogatta. Őt próbálta meg félreállítani Csou Jungkang- sikertelenül. A tigris tehát ketrecbe került, és élete végéig ott is marad. A korrupcióellenes kampány elérte a célját: növelte a Kínát kormányzó kommunista párt népszerűségét és megerősítette az első számú vezető hatalmát. Most már csak a szigorúan ellenőrzött per van hátra, melynek során el kell mindenképp kerülni azt a kínos kérdést, hogy milyen rendszer az olyan, ahol egy ennyire korrupt “áruló” töltheti be a belbiztonsági főnök posztját öt éven át?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez