Cseberből vederbe? Valami rosszabb váltja fel a statáriumot Thaiföldön

Prajuth Csan-Ocsa tábornok még tavaly került hatalomra, amikor tavaly megbuktatta Jingluck Sinavatra kormányát és átvette hatalmat. Habár sokak szerint – figyelembe véve a thai hadsereg eddig történelmét – azt hitték, hogy a katonai junta gyorsan átadja a hatalmat, de az új törvény valószínűleg még hosszú időre bebiztosítja a hadsereg hatalmát.

„Még a hadiállapotnál is rosszabb” – röviden így foglalták össze a thai és külföldi emberi jogi aktivisták, jogászok, és politikai pártok Prajuth Csan-Ocsa tábornok tervét. A tavalyi puccs központi alakja – az uralkodó kérésére – visszavonja a tíz hónapja hatályban lévő hadiállapotot, viszont helyére egy különleges biztonsági intézkedést léptetne életbe. A 44-ik cikkely, amelyet a junta jogászai írtak meg, lényegében módosítja a thaiföldi alkotmányt, s gyakorlatilag korlátlan hatalmat biztosítana a tábornoknak: Prajuth ellenőrzéssel bírna a kormány összes szerve felett, és nem lehetne felelősségre vonni tetteiért.

A The Diplomat, de még számos más nyugati forrás szerint is,

Prajuth maga lesz a törvény.

A katonai junta vezetője viszont közölte, hogy a cikkely konstruktívan oldaná meg a biztonsági problémákat. Egy kormányülés után pedig azt mondta újságíróknak, hogy „nem kell aggódni, ha nem csinálsz semmi rosszat, akkor nincs okod a félelemre.” Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a törvény csak akkor lép életbe, ha erre rábólint  a 87 éves IX. Ráma Bhumibol Aduljadedzs király is.

A „Diktátor törvény” 44-ik cikkelye lehetővé teszi, hogy a thai katonatisztek egy hétre is börtönbe zárják az embereket mindenféle hivatalos vádemelés nélkül, valamint csak a hatóságok (ez esetben a hadsereg) beleegyezésével lehet bármilyen politikai jellegű rendezvényt szervezni. A „béke és a biztonság tisztjei” bármikor felkutathatják az ellenzékieket, házkutatást végezhetnek, letartóztathatják a „bajkeverőket”. A 44-ik törvénycikkely sokak szerint visszatérés a délkelet-ázsiai ország 1959-es alapszabályához, ami felhatalmazta a hadsereget, hogy „felelősségre vonás nélkül minden erőt bevethet a belpolitikai helyzet stabilizálására és az ellenzék leverésre”.

A másik kérdéses rész az 5-ös cikk, amely gyakorlat véget vetne a szólásszabadságnak az országban. Nemcsak a médiára vonatkozik: minden olyan publikáció, könyv, vagy film, ami zavart kelthet az ország stabilitásában, vagy alááshatja a hatóságok tekintélyét. Továbbá erősebben fogják felügyelni az internetet, megnéznek minden egyes kommentet és komoly retorziókra számíthat az, aki a közösségi oldalakon bírálni merészeli a hatóságokat vagy a kormányt.

Thaiföldön 2014. május 20-án hirdették meg a statáriumot, mivel egyre súlyosabbá váltak a kormánypárti (vörös ingesek) és az ellenzékiek (sárga ingesek) közti összecsapások. Két nappal később a thai katonaság – régi szokásához híven – beavatkozott és megbuktatta Jingluck Sinavatra miniszterelnököt. Ám ellentétben az eddigi puccsokkal (Az elmúlt 80 évben 18 puccsot hajtott végre),most a hadsereg nem adja vissza gyorsan a hatalmat egy polgári kormánynak.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez