Iráni tüntetők ostromolták meg a szaúdi nagykövetséget

Kisebb diplomáciai incidenst okozott, amikor a héten a szaúdi hatóságok a motozás során állítólag szexuálisan zaklattak két fiatal iráni zarándokot. Emiatt most tüntetés volt Teheránban, a diákok el akarták foglalni a szaúdi nagykövetséget.

Az iráni hatóságok tiltása ellenére tüntetést szerveztek Szaúd-Arábia teheráni nagykövetsége elé. Az iráni hírügynökség, az IRNA szerint félezren vettek részt a megmozdulásokban. Iráni diákok meg akarták rohamozni a nagykövetség épületét, és el akarták távolítani a Perzsa-öböl menti monarchia zászlaját. “Tűnés az országunkból!” “Halál a Szaúd-házra! – ilyen és ehhez hasonló szövegeket skandáltak a tüntetők. Mohammed Reza Júszefi, a teheráni polgármester nem egyszer figyelmeztette a tüntetni készülőket, hogy “illegális, amit tesznek, s a törvény mindenkire lesújt, aki figyelmen kívül hagyja a tiltást”. Mivel azonban nem hallgatták rá, a rendőrség rohamegységeket küldött ki a demonstrálók ellen. Összecsapásokról érkeztek hírek, könnygázt is bevetettek, de egyelőre nincs információ áldozatokról vagy  sebesültekről.

A tüntetés egy rijádi incidens miatt robbant ki: a héten a szaúdi főváros nemzetközi repülőterén a biztonsági szolgálat két tagja a motozás során állítólag szexuálisan zaklatott két fiatal iráni zarándokot. A szaúdi hatóságok kihallgatták a biztonsági embereket, azt viszont nem tudni, hogy felelősségre is vonták-e őket. Iránban a vallási előírásoknak megfelelően halálbüntetés jár a fiatalkorúak szexuális bántalmazásáért, s a szaúdi kormány hivatalos bocsánatkérése mellett lényegében ezt követelték a tüntetők is

Ehhez kapcsolódik még az az incidens is, amikor a szaúdi légiirányítás nemrég megtiltotta, hogy egy iráni utasszállító repülőgép belépjen a monarchia légterébe. Az iráni gépen 260 iráni zarándok volt, akik Medinába és Mekkába utaztak volna, de vissza kellett térniük Teheránba.

Irán és Szaúd-Arábia között amúgy is igen feszült a viszony a jemeni konfliktus miatt. Teherán határozottan elítélte a szaúdi vezetésű nemzetközi koalíció síita húszi lázadók elleni légicsapásait, és azonnali tűzszünetre szólított fel. Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője népirtással vádolta meg a szaúdiakat, Haszan Róháni elnök pedig arra figyelmeztette a szaúdi vezetőket, hogy ugyanolyan sorsra juthatnak, mint Irak egykori vezetője, Szaddám Huszein, akit megbuktattak és kivégeztek.

Rijád arra is figyelmeztette Teheránt, hogy “nem engedi belépni a jemeni vizekre azt a két iráni hadihajót, amelyeket nemrég indított el az iráni vezetés az Ádeni-öbölbe.”

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez