Sokkoló videó: így rombolta le az ISIS a 3 ezer éves iraki várost

Újabb videót tett közzé vasárnap az Iszlám Állam. Ezen meg is mutatja azt, amit már egy ideje tudni lehetett: hogy a hamis bálványok elleni harc jegyében miként semmisítette meg az ősi asszír város, Nimrud (Kalhu) maradványait a mai Irak Ninive tartományában.

Néhány nappal azután, hogy megerősítést nyert a korábbi hír az ókori Nimrud (Kalhu) maradványainak lerombolásáról, az iszlamisták videón mutatták be, hogyan is hajtották végre ezt a barbárságot. A hétperces filmen, amelynek rövidített változatát mutatjuk itt meg, az látható, hogyan teszik a földdel egyenlővé az UNESCO védelme alatt álló műemlékeket, Irak egyik legértékesebb feltárási helyét Moszul közelében.

Már márciusban figyelmeztetett arra a bagdadi kormány, hogy az Iszlám Állam ledózerolta a Krisztus előtt 13. századból származó Nimrud nagyszámú, megmaradt emlékét. A videóból az is kiderült, hogy hatalmas robbantásokkal “segítették” a buldózerek munkáját. A műkincseket, kiváltképp a régi istenségeket ábrázoló szobrokat bálványoknak tartják az iszlamisták, és ezért rombolják őket nagy erőkkel. Korábban már múzeumok is estek ennek áldozatául, februárban például moszuli – nagyszámú antik asszír műalkotást vertek  szét.

A Tigris partján fekvő Nimrud az Asszír Birodalom virágzó városa volt, több ezer éves kincsek maradtak ott fenn. Köztük az oroszlántestű, sasszárnyú, emberfejű óriásszobrok, melyek a mezopotámiai városokat óvták. De úgy tűnik, hiába. A városok megmaradt emlékeiből, vésett kőtábláiból és szobraiból  az elmúlt évszázadokban sokat hurcoltak el az európai hatalmak, ezeket például a párizsi Louvre-ban, a londoni British Museumban vagy a berlini Pergamon múzeumban csodálhatjuk meg. Ami a helyszínen megmaradt, azzal most végeztek az iszlamisták.

Az ISIS legfrissebb videója sok régész szívét törte össze. De nemcsak az övékét. Irakban a szakemberek 12 ezer ásatási helyet tartanak nyilván. Ezek egyik legértékesebbje (volt) Nimrud.

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez